ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 08/02/2018

МИРЈАНА ОД НОВИНА ПРАВИ СТАЛАЖЕ И УКРАСНЕ ПРЕДМЕТЕ

 

Стан Мирјане Чаушић красе рукотворине од папира. Ту су лијепи округли сат, полице за књиге, рамови за слике, вазе за цвијеће, корпе различитог облика...

 

Приредила: Милосава СУПИЋ ВУКОВИЋ

ТРЕБИЊЕ, 8. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Требињка Мирјана Чаушић /54/ одлучила је да слободно вријеме искористи за креативан рад, па је почела од новина да прави сталаже за цвијеће и књиге различите висине, али и друге уникатне предмете за разне намјене.

Иако је у радном односу, Мирјана не жели да у послијеподневним часовима и данима викенда дангуби. Зато је из знатижеље почела да ради са папиром, а идеју је пронашла на интернету.

Мирјанин стан, у коме живи са супругом и сином, красе рукотворине од папира.

Ту су лијепи округли сат, полице за књиге, рамови за слике, вазе за цвијеће, корпе различитог облика и боја са цвјетовима од папира, необично украшени држачи за флаше, лустери, држачи за оловке, као и корпице за воће.

Посебну пажњу привлачи велика сталажа за цвијеће на којој једна испод друге стоје три саксије са цвијећем - у њу је Мирјана утрошила око 1.500 штапића од папира дужине педесетак центиметара.

"Нисам спавала док је нисам завршила. Одлучила сам да правим сталажу, јер нисам одговарајућу нашла у продавницама. Узела сам новине у руке и добила шта сам жељела", каже Мирјана за Срну.

Први предмет који је направила, њој најдражи, јесте корпица у облику кокошке за унуку у Београду.

"Напунила сам корпу слаткишима и поклонила јој. Након тога нисам могла да станем. Устајем и прије посла да радим, а често остајем и касно ноћу", истиче Мирјана.

Најтеже јој је да набави новине, јер су јој потребне веће количине, али некада током мотања листова наиђе на интересантан чланак, па се зачита и тај дан посао не буде на вријеме завршен.

Мирјана објашњава да прво узме новине и од њих обликује штапиће потребне дужине које офарба фарбом за бетон, које затим плете у облике какве жели, односно прави предмете које премаже акрилним лаком без мириса, а штапиће лијепи дрвофиксом.

До сада је своје предмет поклањала и ни један није продала, јер је почела скоро да се бави овом "занимацијом".

Али, сада, намјерава да своје радове понуди и суграђанима, као и свима који воле лијепе и необичне ствари.