ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/02/2018

У МУЗЕЈУ КОЗАРЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ЈОВАНУ ЦВИЈИЋУ

 

ПРИЈЕДОР, 9. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Изложба "Београдски атлас Јована Цвијића - век и по од рођења 1865-2015" отворена је вечерас у Музеју Козаре у Приједору.

 

Аутор изложбе и директор Музеја града Београда Татјана Корићанац на отварању је истакла да је ово веома важна и драгоцјена изложба за Музеј града Београда која је припремљена 2015. године поводом јубилеја 150 година од рођења Јована Цвијића.

"Српска академија наука и уметности покренула је иницијативу да се тај јубилеј обиљежи онако како доликује једном Јовану Цвијићу који је био председник Српске краљевске академије у два мандата и заслужује да добије једну тако велику изложбу", изјавила је Татјана Корићанац новинарима.

Она је додала да је изложба гостовала у Народном музеју у Зрењанину, Народном музеју у Нишу, у Библиотеци у Крагујевцу, као и у Лозници за рођендан Јована Цвијића 12. октобра.

"Ово је јединствена прилика да вечерас ову изложбу поклонимо Основној школи `Јован Цвијић` у Брезичанима и мислим да је јако важно да једна тако важна личност као што је Цвијић пређе границе Београда и Србије и његове идеје и научни радови су нешто што треба да се шири овим просторима јер је Цвијић метафора за Балканско полуострво и треба да га имамо свуда и да се за њега зна“, рекла је аутор изложбе.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић истакао је да је ово историјска изложба која на тридесетак паноа износи пресјек рада и живота Јована Цвијића, а истовремено и илустрација времена у којима је он живио.

"То су била турбулентна времена од оних љепших као што је прерастање Велике школе у Београдски универзитет и настајање Српске краљевске академије, али и оних мало ружнијих као што су анексија БиХ од Аустроугарске, балкански ратови, Први свјетски рат, наставак Краљевине СХС и Цвијић је био не само савременик свих ових дешавања него доста често и активан учесник", рекао је Радоњић.

Директор ОШ "Јован Цвијић" Оливера Брдар изјавила је да ће од 26. фебруара, до када је отворена у Музеју Козаре, изложба бити дио сталне поставке у овој образовној установи која с поносом носи име овог српског научника.