ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура10/02/2018

ПРОМОВИСАНА ЗБИРКА ПЈЕСАМА "КРВАВО БУЂЕЊЕ СРБА"

 

ФОЧА, 10. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Збирка родољубивих пјесама "Крваво буђење Срба", у којој фочански пјесник Велимир Пајовић говори о српским јунацима, избјеглицама и жртвама у рату од 1992. до 1995. године, промовисана је у Фочи.

 

Пајовић, наставник руског језика у пензији, описује борбу и страдање српског народа у БиХ, а збирку је посветио руском добровољцу Александру Шкрабову, који је као српски војник погинуо на ратишту у Херцеговини, те генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу.

Потресним стиховима пјесник говори о паду Српске Крајине, а посебно тешко доживљава страдања Срба у фочанским селима Јошаница и Јабука, као и НАТО бомбардовање Фоче 1995. године.

"Пјесме сам написао у току рата и оне говоре о српским заблудама, љубавима, жртвама, насједањима на подвале. То је моја слика о овом рату", рекао је Пајовић, коме је ово трећа самостална, а уз двије заједничке, укупно пета збирка поезије.

Пјесник оптужује Европу за издају, а једину наду види у Русији, али и у српској слози.

Порука књиге је, истиче Пајовић, да су Срби најјачи када се сложе.

"Моја порука је да се Срби сложе, макар у минимуму када је у питању однос према друга два конститутивна народа у БиХ, иначе нам нема опстанка уколико се будемо свађали", навео је Пајовић.

На промоцији у Центру за културу и информисање Фоча, осим аутора, говорио је и директор ове установе Владимир Пантовић, а Пајовићеве стихове је казивао пјесник Драго Владичић.

Књижевно вече је употпуњено наступом народног гуслара из Фоче Милорада Чанчара Чаруге.

Збирка родољубивих пјесама "Крваво буђење Срба" Велимира Пајовића објављена је у издању Центра за културу и информисање.