ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 10/02/2018

УСПЈЕШАН ПОСАО ПОРОДИЦЕ САБЉИЋ СА ДРЕЊИНАМА

 

Млада и перспективна Дрварчанка Јованка Сабљић, пројект-менаџер, иза себе има неколико успјешних пројеката са Европском комисијом и више од 10 који су финансирани из домаћих фондова.

 

Пише: Јелена ДЕШИЋ

ДРВАР, 10. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Јованка Сабљић и њена шесточлана породица, коју назива својим "тимом" у Дрвару, постају они чији примјер рада и успјеха оживљава средину.

Породица Сабљић, као и већина породица у Дрвару, читавог је живота ангажована у прављењу производа од дрењина, заштитног знака Дрвара.

Јованка наводи да је све кренуло од локалног нивоа продаје, а временом је дошла до идеје да дрењину позиционира на право мјесто - тржиште Европске уније.

Кључна је била њена менаџерска улога која јој је помогла да добије подршку страних компанија, научника, локалне власти и суграђана.

"У посљедњих годину дана успјели смо да продајемо своје прозводе путем првог националног сервиса који се зове `фармер.ба`, те су тако моји производи постали доступни свим грађанима у БиХ. Производи се не препродају преко поменутог сервиса, купујете производ директно од прозвођача и тако га препознајете", каже Јованка.

Дрења, имбер, бистри сок, пекмез од дрењина, сушене дрењине јесу само дио производа породице Сабљић која сваке године ради на побољшању производа кроз анализу и контролу.

Наилазили су на негодовања и невјерицу, али успјели су да остваре свој циљ што је видљиво преко њихових досадашњих резултата.

"Доказ нашег успјешног рада јесте то што смо подстакли и остале породице у Дрвару да се укључе, те свакога дана расте заинтересованост за дрењине. Прилика је сада или никада, може се живјети од дрењина. Потребно је само да се породице у Дрвару удруже и да наступимо заједно на европском тржишту", каже Јованка.

Циљ јој је да у 2018. направи премијум производе за извоз уз помоћ новца који је скупила преко краудфандинг кампање, да ријеши проблем плантаже дрењина и да заштити дрварску дрењину.

Породица Сабљић је по повратку у Дрвар започела властити посао од ког имају материјалну корист, међутим овај посао захтијева пуно рада, али љубав и топлина дома све покрећу.