ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/02/2018

ДАНАС У БАЊАЛУЦИ СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПОВОДОМ СРЕТЕЊА

 

БАЊАЛУКА, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Генерални конзулат Србије у Бањалуци организоваће данас свечани пријем поводом Сретења - Дана државности Србије.

 

Свечани пријем биће одржан у ресторану "Стара ада" у 18.30 часова, саопштено је из Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

Генерални конзулат Србије у Бањалуци, поводом обиљежавања Дана државности, традиционално организује и литерарно такмичење за све ученике средњих школа у Републици Српској. Тема овогодишњег литерарног рада била је "О мојим пријатељима у Србији".

Прву награду од 1.000 КМ освојила је Николина Нинковић, ученица четвртог разреда Гимназије "Јован Дучић" у Требињу, а другу и трећу у износу од по 500 КМ ученик прњаворске гимназије Аднан Селимовић и ученик гимназије у Бањалуци Никола Петровић.

Сретење /15. фебруар/ је државни празник Србије установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак, а 1835. године у Крагујевцу донесен Сретењски устав, који се сматра почетком савремене српске државности.