ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/02/2018

ДАНАС ВЕЛИКА СКУПШТИНА СНВ-а

 

ЗАГРЕБ, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Загребу ће данас бити одржана Велика скупштина Српског народног вијећа /СНВ/ на којој ће бити усвојене изјаве које ће бити достављене институцијама Хрватске и Србије и релевантним међународним организацијама.

 

Окупљенима ће се обратити предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, предсједник Србије Александар Вучић, представници хрватске Владе и Сабора, те предсједник СНВ-а Милорад Пуповац, наводи се у саопштењу СНВ-а.

Овом догађају присуствоваће и одборници из више општинских, градских и жупанијских вијећа Срба из цијеле Хрватске, уз представнике свих других српских организација.

Почетак треће Велике скупштине СНВ-а заказан је за 16.00 часова у загребачкој концертној дворани "Ватрослав Лисински".

Из СНВ-а подсјећају да Срби у Хрватској имају традицију одржавања црквено-народних сабора, истичући да је најславнији и најзначајнији од њих Мајска скупштина, одржана у мају 1848. године у Сремским Карловцима.

Тада је Јосиф Рајачић проглашен патријархом, истакнути су захтјеви за политичком слободом и независношћу српског народа, затражен савез са Tроједном Краљевином Хрватском, Славонијом и Далмацијом, а одлуке Мајске скупштине прихватио је тадашњи Хрватски сабор.

СНВ је обновио ту традицију и у мају 2008. године окупио је више од 1.500 изабраних одборника мањинских српских вијећа из цијеле Хрватске.

Била је то прва скупштина Срба из Хрватске одржана након Другог свјетског рата.