ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/02/2018

БЕЗ ИНФОРМАЦИЈА О ПУТАРИНИ И САОБРАЋАЈНОМ ОПТЕРЕЋЕЊУ

 

БАЊАЛУКА, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Посланик НДП-а Здравко Крсмановић рекао је да не постоје никакве информације у вези са наплатом путарине са дионице ауто-пута од Добоја до Прњавора, гдје се већ наплаћује путарина, као ни информације о стварном саобраћајном оптерећењу те дионице и њеном односу према пројектованој саобраћајној оптерећености.

 

Током скупштинске расправе о приједлогу одлуке о задужењу Српске код Европске банке за обнову и развој од 47 милиона евра за довршетак радова на ауто-путу Бањалука-Добој по хитном поступку, Крсмановић је поставио питања какви су садашњи ефекти од путарине и шта се може урадити са њом, да ли се кредит може враћати од наплате путарине или ће бити оптерећен републички буџет, као и када ће бити извршено спајање са Коридором "Пет це".

Крсмановић је поставио и питања када ће преко ауто-пута Бањалука-Градишка доћи до повезивања са Коридором "Десет", да ли има помака у преговорима са Хрватском о изградњи моста код Градишке, као и шта се може очекивати од најављене изградње ауто-пута Београд-Сарајево.

Посласник СДС-а Душан Берић навео је податке према којима је у 2007. години учешће дуга у бруто домаћем производу /БДП/ било 41,5 одсто, а у 2016. години 57,8 одсто, те напоменуо да нема стратегије управљања дугом.

Берић је навео и податак према којем задужење у Федерацији БиХ износи 35 одсто од БДП-а.

Берић сматра да, ако је ишта требало давати под концесију, то су требали бити ауто-путеви.

Посланик ПДП-а Драган Галић сматра да је ова одлука требало да иде у редовну, а не у хитну процедуру, да би прошла и потребну стручну расправу. /наставиће се/нб/бон/вј