ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/02/2018

ЦИПРАС ГЛЕДА У СКОПЉЕ, А ЗАЕВ У НАТО И ЕУ

 

СКОПЉЕ, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Грчки премијер Алексис Ципрас поручује да Македонија мора прихватити нови назив који ће значити крај спора, али тако да то рјешење уважи грчки став.

 

"Скопље мора да се одрекне назива и историје који јој не припадају", навео је Ципрас на састанку његове странке Сириза.

Он вјерује да је састављен назив за спољну и унутрашњу употребу, за које су неопходне уставне промјене, оквир који гарантује затварање проблема.

За Ставроса Теодоракиса, лидера грчке странке Река, назив Горња Македонија без превода на грчки представља прихватљиво рјешење, преносе македонски медији.

Премијер Турске Бинали Јилдирим током састанка са премијером Македоније Зораном Заевим упозорио је да је "погрешно да Грчка диктира званични македонски назив".

Заев је поручио да ће рјешење које буде одговарало ЕУ и НАТО бити погодно и за Македонију.

Он је раније рекао да је Македонија спремна за назив са географском одредницом без промјене Устава.

Македонија и Грчка су 25 година у спору у вези са називом те бивше југословенске републике.

Након дуготрајних преговора који се одвијају под покровитељством УН, обје земље одлучне су да се до љета то питање ријеши.

На посљедњем састанку 17. јануара у Њујорку медијатор УН Метју Нимиц изашао је са сетом сугестија и приједлога, оцијенивши да је на видику рјешење дугогодишњег спора између Грчке и Македоније.

Македонски и грчки министри спољних послова Никола Димитров и Никос Козијас састали су се синоћ у Бечу, а тема разговора била је нацрт договора о коначном рјешењу.

Према македонским медијима, данашњи сусрет Димитрова, Козијаса и Нимица биће кључан за коначну одлуку у спору, јер је на столу састављен назив са географском одредницом, али уз очување свих аспеката међусобних односа.

Преговори ће до краја недјеље бити настављени у Софији.