ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/02/2018

ГАЛИЋ: ПРЕМА МИГРАНТИМА ПОСТУПА СЕ ПО МЕЂУНАРОДНОМ ПРАВУ

 

САРАЈЕВО, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Припадници Граничне полиције БиХ, уз мјере и радње које предузимају с циљем очувања безбједности границе и грађана БиХ, према илегалним мигрантима поступају у складу с међународним хуманитарним правом, изјавио је данас у Сарајеву директор ове полицијске агенције Зоран Галић.

 

Галић је током сусрета са представником УНХЦР-а за БиХ Ен-Кристин Ериксон размијенио информације о актуелној ситуацији повећаног броја тражитеља азила у БиХ, те о активностима на рјешавању нових изазова, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Као примјер заједничких активности, саговорници су навели серију радионица које су испланирали гранична полиција, Служба за послове са странцима БиХ и УНХЦР с циљем изградње капацитета центара за социјалну заштиту, како би се унаприједили услови за угрожене тражитеље азила, нарочито дјецу без пратње, а која су одвојена од примарних старатеља.

Галић је додао да ће Гранична полиција БиХ, као и у досадашњем периоду, активно учествовати у пројектима који третирају рањиве категорије илегалних миграната и тражитеља азила.

Представник УНХЦР-а за БиХ Ен-Кристин Ериксон нагласила је да УНХЦР препознаје важност Граничне полиције као првог субјекта са којим многи тражиоци азила ступају у контакт, те да је остварена одлична сарадња са свим организационим јединицама Граничне полиције на терену.

Током сусрета Ериксонова је представила нову информативну брошуру за тражитеље азила, коју су заједно осмислили министарства безбједности и правде БиХ, невладина организација за пружање бесплатне правне помоћи "Ваша права БиХ" и Босанскохерцеговачка иницијатива жена.

Брошура је преведена на десет језика, међу којима су арапски, паштунски и курдски.

Примјерци брошуре биће прослијеђени међународним граничним прелазима укључујући и Међународни аеродром Сарајево.