ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/02/2018

ЈЕДИНСТВЕНА ОСУДА МЕКТИЋЕВЕ ИЗЈАВЕ О СРЕБРЕНИЦИ

 

БАЊАЛУКА, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Извршни одбор Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила подржао је став свих општинских организација у Српској које су осудиле изјаву министра безбједности БиХ Драгана Мектића у којој истиче да Срби треба да признају "геноцид у Сребреници".

 

Након сједнице овог одбора у Бањалуци, предсједник Скупштине Републичке организације Радојка Филиповић рекла је новинарима да је таква изјава Мектића произвољна и лична.

"То није став Републике Српске и један такав представник Срба у Савјету министара и неко ко води то министарство не смије износити такве изјаве", истакла је Филиповићева.

Она је рекла да се полази од чињенице да се у Сребреници десио огроман злочин, али и од чињенице да се у Сребреници, Братунцу, Зворнику, Милићима, Власеници и Шековићима десио и огроман злочин када је убијено више од 3.000 Срба током 1992. и почетком 1993. године, а да за тај злочин још нико није одговарао.

"Ако се у Сребреници и десио злочин, злочин се десио зато што смо се од злочина бранили", закључила је Филиповићева.

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац рекао је новинарима да је био запањен овом Мектићевом изјавом.

"Таква изјава не пристаје Мектићу као човјеку који се треба можда више заинтересовати за српске жртве и провјерити да смо у Тужилаштво БиХ предали одређене акте и доказе о страдању српског народа, а да још нико није одговарао за те злочине", истакао је Грабовац.

Мектић је раније за "Вечерњи лист", издање за БиХ, рекао да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници".