ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/02/2018

УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА ЗА НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ

 

БЕОГРАД, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Признања "Најплеменитији подвиг године" у традиционалној акцији "Вечерњих новости" уручена су данас у Београду 55. пут.

 

Добитник престижне титуле најплеменитијег појединца у прошлој години и Златне плакете је старији водник Прве бригаде Војске Србије у Панчеву Иван Ристић /39/, из Лесковца, који је наочиглед многобројних посматрача, ризикујући свој живот, спасио живот жене коју је мушкарац покушао да убије ножем.

Према одлуци жирија, чији је предсједник био академик Матија Бећковић, Златна плакета за најплеменитији колективни подвиг припала је монахињама Манастира Свете Петке у Извору, код Параћина.

Читав живот овог сестринства потпуно је посвећен заборављенима, чак и од својих породица, а оне у манастиру брину о дјевојкама и женама са сметњама у развоју.

Признање је игуманији Марији уручио Бећковић.

Златну плакету за дјечији подвиг жири је додијелио Јовани Лепосавић /16/ из Београда, која је послије тешке борбе са карциномом мале карлице, добила битку за живот. Када је излијечена, организовала је низ хуманитарних акција за најмлађе онколошке пацијенте.

Специјална плакета додијељена је аутору емисије "С Tамаром у акцији" Tамари Грујић, која, како је оцијенио жири, подстиче племенитост и пожртвованост и оставља дубок траг хуманости у друштву.

Ту плакету добио је и дјечак Фархад Нури из Авганистана који је сакупљени новац од изложбе својих радова намијенио лијечењу обољелог дјечака.

Истим признањем награђени су и комунални полицајци Милош Николић и Игор Милосављевић, који су испред Центра за социјални рад у Раковици спријечили мушкарца са ножем, који је претходно убио жену и дијете, да нападне присутне.

Маријан Арсић из Вучака код Крушевца добио је признање јер је из ријеке спасио младића, а "Фејсбук" група "Возачи великог срца" за помоћ дјеци са малигним и ријетким болестима.

Специјална плакета додељена је и Милуну Ђачићу из Мишићева, код Суботице, који је на ауто-путу спријечио судар већих размјера, као и Родољубу Нићифоровићу из Париза, који је подржао више од 5.900 младих студената и средњошколаца из Србије.

То признање припало је и полицајацу Ивану Емберу из Tемерина, јер је голорук савладао човјека који је са бомбом покушао да уђе у аутобус, као и ватрогасцима из Јужног Велса за дугогодишњу помоћ Србији.

Ватрогасац Миодраг Рајковић из Ниша, који је на Бадње вече 2017. године спасавао људе из завијане колоне на ауто-путу добитник је специјалне плакете, а исто признање додијељено је и Љубомиру Антонијевићу из Куршумлије, који је из запаљене куће спасио осамдесетогодишњег старца.

Уз честитке за све што су урадили, награде лауреатима уручили су Бећковић и главни и одговорник уредник компаније "Новости" Милорад Вучелић.

Бећковић је истакао да су и овог пута признања за племенитост додијељена за дјела, а не ријечи или обећања и да се зато међу добитницима не налазе политичари.

Он је подсјетио да је ово 55. акција "Наплеменитији подвиг године" и указао на праву "армију племинитих", својствену српском народу.

У жирију су, осим Вучелића, биле и глумице Рада Ћурчин и Тања Бошковић, заступник начелника Војномедицинске академије Мирослав Вукосављевић, директор "Комтрејда" Веселин Јевросимовић, модни креатор Верица Ракочевић, новинар Бранко Станковић, акедемик Душан Ковачевић и хуманиста Арно Гујон.