ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/02/2018

АУТОР СПОМЕНИКА БИТКЕ НА СУТЈЕСЦИ ПОСЈЕTИО ДОЛИНУ ХЕРОЈА

 

ФОЧА, 13. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Аутор споменика Битке на Сутјесци Миодраг Живковић изјавио је данас на Тјентишту да спомен-комплекс Долина хероја није угрожен клизиштем јер се налази на чврстом терену.

 

Живковић, Београђанин који активно ствара и у деведесетој години, рекао је новинарима да је много раније требало ријешити проблем клизишта, али да оно не пријети ни костурници нити споменику.

"Костурница је на здравом терену, који није обрађиван, тако да ће остати. Простор гдје се налази споменик је обрађиван, скидана је земља и бацана низбрдо, али без обзира на то, он неће бити помјерен", навео је Живковић.

Он је истакао да би изнад споменика требало озидати канале или подићи зидове, како вода никада не би доспијевала до овог простора.

"То је моја препорука стручњацима", додао је Живковић.

Он је нагласио да ће Амерички музеј у Њујорку у јулу организовати изложбу о архитектури у Југославији, на којој ће бити представљен и споменик на Тјентишту.

Директор Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић нагласио је да ће на прољеће бити настављено избјељивање и уређење споменика, према Живковићевим препорукама.

"Аутора споменика упознао сам прије годину дана. У медијима сам тада најавио да ћемо радити пјескарење споменика, након чега ми је Живковић рекао да се том методом не смије третирати споменик. Препоручио нам је хемикалије за бијељење бетона из САД и ми смо поступили према његовим инструкцијама. Завршили смо прву фазу, остале су још три", рекао је Павловић.

Он је додао да ће споменик након завршених свих фаза бити у снијежно бијелој боји најмање 30 година.