ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/02/2018

ОДГОЂЕН НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗБОГ НЕДОЛАСКА СВЈЕДОКА

 

САРАЈЕВО, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/, оптужених за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, које је било најављено за данас, одгођено је јер најављени свједоци Тужилаштва БиХ нису могли доћи због лоших временских услова.

 

Лејла Човић, адвокат оптуженог Јосе Недића, рекла је Срни да ће суђење бити настављено у сриједу, 21. фебруара.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва-убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту, учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.