ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана14/02/2018

ДАНАШЊИ ДАН НОСИ СИМБОЛИКУ ВЈЕЧНЕ ТЕЖЊЕ ЗА ОСТАНКОМ И ОПСТАНКОМ

 

БАЊАЛУКА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић честитао је данас свим демобилисаним борцима Војске Републике Српске и Борачкој организацији 14. фебруар - Дан Првог српског устанка и Дан бораца Републике Српске, истичући да овај дан носи симболику вјечне тежње српског народа за останком и опстанком на овим просторима.

 

Савановић наглашава да је 14. фебруар дан почетка буне српског народа против вјековног ропства, судбоносне одлуке и почетка борбе за слободу у Првом српском устанку, те истакао да су храброст и одлучност у овој намјери показивали српски војници током дуге историјске борбе за слободу и мир на овим просторима.

"У остваривању тог свијетлог циља, вјековној одбрани отаџбине, многи наши храбри родољуби положили су животе. Зато је ово прилика да се на Дан Првог српског устанка и Дан бораца Републике Српске присјетимо и одамо дужно поштовање свим часним патриотама које су током претходних, али и овог посљедњег, одбрамбено-отаџбинског рата дале своје животе зарад боље будућности својих најмилијих", наводи се у честитки министра Савановића.

Са жељом да и овај Дан бораца дочекају у миру и добром здрављу, свим учесницима одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, Савановић је пожелио личну и породичну срећу и успјех у животу.

У одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска, која је имала 25.000 војника.