ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија14/02/2018

СРПСКА ГРАДИ ПРИЛАЗЕ МОСТУ

 

БРАТУНАЦ, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Начелник братуначке општине Недељко Млађеновић изјавио је новинарима да су владе Републике Српске и Србије испоштовале договор у вези са изградњом моста преко Дрине, између Братунца и Љубовије, коме је народ дао име "Братољуб".

 

Он је прецизирао да је Србија изградила мост и приступне саобраћајнице на десној обали Дрине, те да су почели радови на изградњи прилазаних путева на лијевој страни ријеке, које финансира Република Српска, након што су ријешени имовински односи.

"Планирано је да ти радови буду завршени у наредних неколико мјесеци. Остаје још обавеза Управе за индиректно опорезивање БиХ да обезбиједи средства и спроведе потребне процедуре да би до краја ове године био изграђен гранични прелаз, који је планиран на нашој страни", рекао је Млађеновић.

Он је оцијенио да ће "Братољуб" добити велики значај јер се припрема његово спајање са најважнијим саобраћајницама у Србији и шире, изградњом брзог пута од Ваљева до новог моста, чију је изградњу недавно најавио предсједник Србије Александар Вучић.

"Мост ће добити своју праву вриједност и значај за привреднике и становнике са ових простора када се преко мреже ауто-путева повеже са Србијом, земљама Балканског полуострва, Блиског истока и Европе", рекао је Млађеновић.

Након изградње моста и приступних саобраћајница, требало би да почне изградња заобилазнице око Братунца, чије пројектовање је планирано у овој години.

"Министарство саобраћаја и веза Републике Српске ће припремити потребну документацију у овој години, а за наредну годину ће планирати средства, да би почела изградња заобилазнице до моста", рекао је Млађеновић.

Општина је Регулационим планом предвидила индустријску зону у оквиру заобилазнице, као и изградњу насипа с циљем да се трајно ријеши изливање ријеке Дрине и плављење тог пољопривредног подручја и насеља Моштанице.

Млађеновић је најавио да ће за мјесец или два бити завршен идејни пројекат за студију изводљивости индустријске зоне која би, према његовим очекивањима, могла бити проглашена првом бесцаринском зоном у Републици Српској.