ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/02/2018

ФИЛМ "ЛИЦА ЛАФОРЕ" ПРИКАЗАН НА ФЕСТИВАЛУ У РУСИЈИ

 

БАЊАЛУКА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Документарни филм "Лица Лафоре" аутора Дениса Бојића, који је рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/, приказан је на међународном свеславенском филмском фестивалу "Сусрет", који се од 11. до 17. фебруара одржава у руском граду Обнинск.

 

Пројекцији филма присуствовало је и више од двије стотине професора и студената медицине са медицинских факултета из Обнинска, Москве и Калуге.

Аутор филма Денис Бојић рекао је да је ово први филм у Републици Српској који се бави темом ријетких болести и који наше друштво представља на један другачији начин, афирмишући и потенцирајући оно најбоље у нама.

"Ово је прилика да се и овдје у Русији нагласи да је једна породица из Бањалуке, у тражењу лијека за ову тешку дјечију болест, урадила више него све државе, владе и фармацеутске компаније на свијету заједно. Самим тим ово је промоција и Републике Српске, али и региона у цјелини", нагласио је Бојић.

Филм говори о борби породице Гајић за живот своје дјеце и за проналажење лијека за Лафорину болест, најтежи облик епилепсије код људи.

Фестивал у Обнинску се, између осталог, одржава под покровитељством Министарства културе Руске Федерације и Удружења филмских радника Русије, које предводи прослављени режисер Никита Михалков.

На овогодишњем фестивалу приказано је више од 60 филмова из Пољске, Њемачке, Русије, Аргенитине, Казахастана, Грузије, Бјелорусије, Ирана.