ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/02/2018

ЕУ И ЗАГРЕБ ДА ИСПУНЕ ОБАВЕЗЕ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ У ХРВАТСКОЈ

 

БЕОГРАД, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија испунити све своје обавезе према припадницима хрватске мањине у Србији о којима је разговарао током посјете Загребу, али да очекује од ЕУ и Хрватске да покажу да исто то могу да учине и за српски народ који живи у Хрватској.

 

Вучић је рекао да је данас министра иностраних послова Њемачке Зигмара Габријела информисао о својој посјети Хрватској и да је разговарано укупно о региону, као и да се трудио да са много страсти објасни колико је за Србију важно да сачува мир, стабилност и толеранцију у региону.

Он је рекао да је пренио Габријелу да је то веома важна посјета Хрватској и да то искрено мисли, али да сада остаје тежи дио, послије све велике буке и бројних увреда које је доживио /у хрватској јавности и штампи/.

Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са Габријелом изјавио да српским властима остаје да у наредном периоду раде на правима припадника хрватске мањине у Србији.

"Ми ћемо сигурно своје обавезе да испунимо, да радимо и по другим питањима о којима смо у Загребу разговарали. Потпуно сам уверен и сигуран да оно што смо ми рекли да ћемо да урадимо и направимо. А, онда је на ЕУ и Хрватској да покажу да могу да исто то што смо ми направили и урадили да учине и за српски народ који живи у Хрватској", истакао је Вучић.

Он је подсјетио да је са Владом Србије и премијером Аном Брнабић донио одлуку да се у наредних сто дана не чује ниједна ружна ријеч ни од једног државног званичника Србије о питању Хрватске, без обзира да ли ће исто Хрватска да учини.

"Мислим да је то добра одлука", рекао је Вучић.