ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/02/2018

ЕУ ЗАИНТЕРЕСОВАНА ДА СЕ РАСТЕРЕТЕ ОДНОСИ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ

 

БЕОГРАД, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар спољних послова Њемачке Зигмар Габријел изјавио је након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем да је Србија изузетно важна за стабилност западног Балкана, те да је ЕУ заинтересована да се "растерете односи Београда и Приштине".

 

Габријел је похвалио Вучића за напоре које у том смјеру чини "не због чланства Србије у ЕУ, већ због људи".

"ЕУ је убијеђена да овдје не смије бити стални конфликт", рекао је Габријел на заједничкој конференцији за новинаре у Вили "Мир".

Он је истовремено поручио да Србија већ сада припада Европи и да ЕУ мора да жели нове партнере, јер се, како је рекао, свијет драстично мијења.

"Европа постаје мања. Економска снага опада у односу на остатак свијета. Ако желимо да имамо будућност у свијету морамо имати свој европски глас. То није само глас оних који су сад у ЕУ, у Европу спада и Србија", поручио је Габријел.

Он је поновио да Србија има кључну улогу за западни Балкан те да двије земље имају изузетне економске односе и да сви потенцијали сарадње нису исцрпљени.

"Њемачка жели да подржи Србију у свим процесима, већ сада морамо да покажемо да се исплати кренути ка Европи, а не 2025. године. Морамо да инвестирамо да нам људи вјерују", рекао је Габријел.

Вучић је поручио је да су пред Србијом на путу ка ЕУ многи изазови, и економски и политички, те је нагласио да зна да је пред Београдом тешко рјешавање питање Космета до 2025. године "која за ЕУ није Свето писмо, али је година јако значајна за Србију".

Он је захвалио Габријелу за посјету и рекао да је ријеч о човјеку који најбоље познаје Балкан и прилике на њему.

"Увек имамо отворене и исктрене разговоре јер је Немачка поуздан партнер. Ми највише очекујемо од Немачке која је поуздан и чврст партнер, мада има често тешке услове", рекао је Вучић.

Он је указао да је Њемачка партнер број један Србији по питању трговинске размјене и нагласио да се сарадња може унаприједити.

Вучић је истакао да је за Београд изузетно значајна подршка Берлина на путу ка ЕУ и нагласио да ће Србија наставити да ради на очувању мира и регионалне стабилности и све учинити да испуни услове из поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права, као и да ријеши питање Космета.

У осврту на процес формирања Владе Њемачке, Вучић је рекао да је од изузетног значаја да се она формира, јер, како је рекао, у Европи се дешава много проблема када та земља нема Владу.

Он је захвалио њемачком канцелару Ангели Меркел, која је, како је рекао "и поред тога што је често била чврста урадила много за Србију" и пожелио да Габријел заузме неко важно мјесто у будућој Влади Њемачке.