ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/02/2018

ЛУКАЧ: СВЕ НАДЛЕЖНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ У БиХ ДАЛЕ САГЛАСНОСТ

 

БАЊАЛУКА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је Министарство унутрашњих послова /МУП/ добило сагласност свих надлежних институција на нивоу БиХ за набавку 2.500 пушака за своје припаднике, те да ће набавка коштати 960.000 долара.

 

"Сви наши полицајци, у складу са законом, као сви полицијаци у Европи и свијету, имају право на кратко и дуго наоружање. Проблем МУП-а је био што се протеклих година није радило на томе, што су наши припадници користили један број пушака које су остале из протеклог рата, што је неадекватно оружје за полицијску намјену", рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да се у набавку пушака кренуло у складу с планом и програмом рада МУП-а, те да ће пушке бити купљене од произвођача "Застава" и то веома повољно.

Лукач је подсјетио на терористички напад у Зворнику, када је полицајац МУП-а, покушавајући да одбрани свој и животе колега, користио пиштољ стар више од 30 година, који се заковао приликом пуцања.

Он је додао да је том приликом полицајац рањен, те да су могли да изгину сви који су тада били у полицијској станици да се нису појавили припадници Јединице за подршку који су ликвидирали нападача.

"Нећемо никад више дозволити да припадници МУП-а, наши полицијаци који треба да штите и свој живот и животе својих колега и грађана, не могу адекватно да се одбране и своја овлаштења спроведу у складу са законским прописима", поручио је Лукач.

Он је истакао да се МУП из тог разлога одлучио за набавку пушака, које ће Српској бити испоручене у марту и распоређене по полицијским управама и станицама.

"Пушке ће бити обезбијеђене, под кључем и у случају потребе полицајци ће моћи да користе то оружје у складу са законом", напоменуо је Лукач.

Министар унутрашњих послова је рекао да су у протеклој години набавили савремено оружје за припаднике специјалних јединица, које имају на располагању најбоље оружје које се може пронаћи и које користе специјалне јединице у свијету.

Лукач је навео да су новим наоружањем опремљене и јединице за подршку.