ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана14/02/2018

ПОСЈЕТОМ ПОРОДИЦАМА ПОГИНУЛИХ ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА

 

СОКОЛАЦ, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Представници Борачке организације општине Соколац посјетили су три породице из којих су погинула по два борца и уручили им пригодне поклоне поводом 14. фебруара - Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата.

 

У овој Борачкој организацији наводе да традиционално обиљежавају овај дан тако што посјећују породице са два и више погинулих бораца, те напомињу да је до прије неколико година било шест таквих породица, док их сада има три.

Предсједник одбора породица погинулих бораца Борачке организације Соколац Марко Јовановић рекао је данас Срни да су посјетили породицу Алексе Барјактаревића и Ника Плакаловића којима су погинула по два сина, као и Винке Ђуровић, којој су у протеклом рату погинули син и муж.

"На подручју наше општине има укупно 257 породица погинулих бораца и ми успијевамо, захваљујући средствима Града Источно Сарајево и општине Соколац, да добијемо око 25.000 КМ, да би им обезбиједили бањско-климатско лијечење и друге потребе", каже Јовановић.

Он је истакао да је општина Соколац стамбено збринула све приоритетне породице из ове категорије, али да у наредном периоду треба помоћи појединим породицама да реновирају старије куће или дотрајале стамбене јединице.

Јовановић је истакао да ресорно министарство Републике Српске мора више учинити на запошљавању дјеце погинулих бораца и дјеце демобилисаних припадника Војске Републике Српске, о чему се много више говори него што се спроводи у пракси.

Предсједник Одбора општинских Борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић најавио је да ће Дан бораца на Сокоцу ускоро бити обиљежен и традиционалним пријемом старјешина Прве и Друге романијске бригаде до нивоа командира чете, код начелника општине, што је прилика да се разговара о раду Борачке организације и рјешавању низа проблема ових категорија.

Лалић је подсјетио да је ова регионална борачка организација недавно у медијима изразила незадовољство због неадекватног одржавања Војничког спомен-гробља на Сокоцу.

"То наше јавно изражено незадовољство, захваљујући медијима, дало је резултате, па је прије Задушница поправљено оних шест гробних мјеста која су била порушена, крстови подигнути и прије неколико дана урађена реконструкција два реда гробних мјеста", каже Лалић.

Он је нагласио да незадовољство представника Регионалне борачке организације и даље остаје јер ресорно министарство и Влада Српске нису урадили планирано реновирање два реда гробних мјеста на Војничком спомен-гробљу, што је требало извршити у прошлој години.

Лалић се нада да ће у овој години Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске реновирати четири реда гробних мјеста, да би се стигла планирана динамика до 2018. године.

Према подацима из Борачке организације општине Соколац, на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу планирано је реновирање 958 гробних мјеста, а до сада је тај посао урађен на 230 гробних мјеста.