ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана14/02/2018

ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ У СПОМЕН-ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ

 

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Поменом погинулим борцима и полагањем цвијећа у Спомен-храму Свете Петке у Козарској Дубици обиљежен је Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

 

Након литургије и парастоса за погинуле борце одбрамбено-отаџбинских ратова, који је служио јереј Војо Доцић, испред плоча са именима погинулих бораца цвијеће су положиле делегације општине Козарска Дубица, Општинске борачке организације и Полицијске станице Козарска Дубица.

Честитајући борачким категоријама њихов дан предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица Драгољуб Ћибић рекао је да се овај дан скромно обиљежава јер су и прилике такве.

Он је додао да су борци одбрамбено-отаџбинског рата наставили континуитет српске борбе за очување ових простора, што треба да се поштује и тиме осигура просперитетнија будућност.

"Борачка организација и борци имају великих проблема, а један од највећих сада је тежак материјални положај дијела борачке популације који живи на граници егзистенције, нема посла и нема могућност да путем законом регулисаних права оствари било какву помоћ", истакао је Ћибић.

Он је рекао да Борачка организација предузима одређене кораке, али и да ће требати још много времена да се све то постигне и помогне дјеци погинулих бораца како би пронашли посао, да остану овдје и граде ову државу.

"Борачка организација је и даље темељ и стуб очувања Републике Српске", рекао је Ћибић и нагласио да је сада најпотребније јединство.

Предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Милован Баришић рекао је да је због оних који су у одбрану Републике Српске уградили свој живот, ово дан који се мора поштовати.

"Данас у овом светом храму положићемо цвијеће и поклонити се свим жртвама кроз историју, српским жртвама које су пале на бранику отаџбине. Поклонићемо се борцима 11. Дубичке бригаде који су у одбрамбено-отаџбинском рату у темеље Републике Српске уградили највредније што су имали, своје животе, да би ми данас у миру живјели", рекао је Баришић.

За Републику Српску живот су дала 224 Дубичанина, 614 је рањено, а кроз 11. дубичку бригаду прошло је око 6.700 бораца.

Обиљежавање Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Дана Борачке организације у Козарској Дубици завршено је дружењем припадника борачке популације.