ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/02/2018

РУСИ НЕЋЕ УЧЕСТВОВАТИ У ОБУЦИ СПЕЦИЈАЛНИХ ЈЕДИНИЦА МУП-а

 

БАЊАЛУКА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да нико од руских специјалаца или оперативаца неће учествовати у обуци специјалних јединица Министарства унутрашњих послова /МУП/ нити било којих других припадника МУП-а.

 

"МУП је до сада радио обуку својих припадника углавном са америчким специјалним јединицама. Специјалне јединице МУП-а и један дио јединица за подршку највећи дио обука су радили са Европском полицијом и америчким специјалцима", рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Лукач је нагласио да је апсолутна измишљотина прича о руским специјалцима који ће обучавати специјалне јединице МУП-а у Залужанима, а која се појавила у медијима посљедњих дана.

"Нема било каквих Руса у Залужанима нити ће их бити да раде било какву обуку", поручио је Лукач.

Лукач је навео да ће екипа америчких специјалаца ускоро почети обуку младих специјалаца МУП-а, њих 43 који су недавно постали дио специјалне јединице полиције.

Он је рекао да је у Центар за обуку у Залужанима до сада уложено 6,5 милиона КМ, те да се на површини од 55 хектара гради модеран центар за обуку, какав нема нико у региону.

"Имамо намјеру да отворимо Центар за дан МУП-а, с тим да неће бити сви послови завршени. Наставићемо да улажемо у тај објекат и у овој години", напоменуо је Лукач.

Он је додао да ће у Залужане бити смјештене специјалне јединице и јединице за подршку, као и одређене управе МУП-а.

"То је капиталан пројекат за МУП, који је био потребан јер у граду Бањалуци нисмо имали довољно простора за адекватан смјештај свих наших организационих јединица", истакао је Лукач.

Он је подсјетио да је протеклих година уложено око осам милиона КМ у опрему и наоружање специјалних јединица и јединица за подршку, те да ће у овој години бити издвојено још три милиона КМ за опремање центра у Залужанима и за криминалистичко-технички центар.