ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија14/02/2018

НИЈЕ ПРИХВАЋЕН ПРИЈЕДЛОГ АКЦИОНОГ ПЛАНА ЗАПОШЉАВАЊА ЗА 2018.

 

БАЊАЛУКА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Економско-социјални савјет Републике Српске није прихватио Приједлог акционог плана запошљавања за 2018. годину, док је извјештај о реализацији акционог плана запошљавања за прошлу годину враћен предлагачу на дораду, саопштила је предсједник Савјета Ранка Мишић.

 

У паузи сједнице Економско-социјалног савјета Републике Српске у Бањалуци Мишићева је подсјетила, да је Приједлог акционог план запошљавања за 2018. годину разматран на претходној сједници Савјета и да су социјални партнери затражили његову дораду.

Она је навела да је Савез синдиката Републике Српске захтијевао да пет милиона КМ које би Завод за запошљавање требало да да за рефундирање доприноса послодавцима на крају 2018. године буде "намакнуто" из буџета Српске или из Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске.

"Није уважен захтјев Савеза синдиката Републике Српске и Приједлог акционог плана запошљавања за ову годину није усвојен", рекла је Мишићева новинарима.

Говорећи о извјештају о реализацији акционог плана запошљавања за 2017. годину, Мишићева је рекла да је овај извјештај враћен предлагачу на дораду, како би доставили додатне податке.

Она је напоменула да су пословној заједници потребни подстицаји за запошљавање у реалном сектору, како би се створила продуктивна и сигурна радна мјеста и како би људи за чије запошљавање су одобрена средства остали да раде и након истека тог пројекта.

"Завод за запошљавање Републике Српске мора да доживи своју реформу и прилагоди се стварном животу, ако је потребно и доношењем новог закона", истакла је Мишићева.

Она је апеловала да пословна заједница и Влада Републике Српске нешто конкретно учине да се повећају плате радницима у реалном сектору, јер, како је рекла, Република Српска остаје без радне снаге.

"Позивамо их да заједно са нама сједну за сто да коначно уредимо општи колективни уговор и права радника како би се показало да послодавци и Влада брину о радницима и њиховом останку на овим просторима", закључила је Мишићева.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Дејан Мијић рекао је новинарима да је извјештај о реализацији акционог плана запошљавања за 2017. годину враћен на дораду, јер желе да добију егзактне податке о запосленим лицима зато што у прошлој години није довољно средстава пласирано у реални сектор.

"Пословној заједници тренутно недостају кадрови за много радних мјеста, профила од средње до високе стручне спреме, али нема пуно заинтересованих за рад у реалном сектору", истакао је Мијић.

Представници Владе Републике Српске нису давали изјаве за новинаре.