ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/02/2018

ЦВИЈАНОВИЋЕВА ЧЕСТИТАЛА ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - ПредсједниК Владе Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је премијеру Србије Ани Брнабић, носиоцима највиших државних функција и грађанима Србије 15. фебруар, Дан државности, истичући да је јака, просперитетна и демократска Србија важна и за Републику Српску.

 

Цвијановићева је у честитки навела да сјећање на дан доношења првог српског Устава и почетка борбе за државност представљају надахнуће и залог за данашње генерације у очувању културног и националног идентитета српског народа с обје стране Дрине.

"Јака, просперитетна и демократска Србија са којом нас традиционално вежу чврсте братске, културне и историјске везе, важна је и за нас у Републици Српској, јер ће дати додатни подстицај досадашњој успјешној сарадњи Српске и Србије у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама, а на добробит свих наших грађана", наведено је у честитки.

Премијер Српске нагласила је да свим грађанима Србије жели успјех у изградњи савременог, европског друштва које ће бити покретач развоја цијелог региона.

Дан државности - Сретење обиљежава се у Србији на дан када је у Крагујевцу 1835. године усвојен први српски Устав - Сретењски устав који је практично означио и почетак стварања самосталне и независне државе.

Дан државности обиљежава се и као знак сјећања на 15. фебруар када је 1804. године Карађорђе подигао Први српски устанак и повео борбу за ослобођење од Tурака.