ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија14/02/2018

ИЗГРАДЊА НОВЕ БОЛНИЦЕ TРАЈАЋЕ ДВИЈЕ ГОДИНЕ

 

ДОБОЈ, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић разговарао је данас у Добоју са градоначелником Обреном Петровићем и директором добојске болнице Милорадом Живковићем о активностима на пројекту изградње нове болнице које ће, како је оцијенио, трајати двије године.

 

Богданић је рекао новинарима да ће ресорно министарство бити носилац овог пројекта, али да ће у свим фазама, укључујући расписивање тендера, учествовати и добојска градска управа и менаџмент болнице.

Он каже да све стране имају обавезу да спроведу неопходне активности да би се прије расписивања тендера отклониле све евентуалне недоумице или потешкоће у вези са изградњом новог објекта болнице.

"Динамика ће бити дефинисана и тендерском документацијом, односно на крају потписаним уговором да би добојска регија у неком реалном року добила савремену болницу, површине око 21.000 метара квадратних, потпуно опремљену и изграђену према европским стандардима", рекао је Богданић.

Петровић је рекао да се убрзано ради на реализацији овог пројекта да би већ за мјесец и по дана локална скупштина усвојила регулациони план, а потом била издата грађевинска дозвола и крајем априла расписан тендер за изградњу нове болнице.

Он је рекао да ће за мјесец дана бити завршен елаборат који је услов да се крене у израду пројектне документације, с обзиром на то да је изградња нове болнице предвиђена на локалитету у водозаштитној зони.

Петровић каже да се, према првим информацијама, на тој локацији може градити објекат.

Директор Болнице "Свети апостол Лука" Добој Милорад Живковић рекао је да је првобитни пројекат објекта болнице, након анализе потреба, ревидиран са 24.000 на 21.000 метара квадратних.

Он је навео да ће у склопу болнице бити изграђен и хелиодром, док су из првобитног пројекта избачени ресторани и остали немедицински објекти.

Објекат нове болнице, којој гравитира 270.000 становника из осам општина добојске регије, биће изграђен на мјесту некадашње касарне у приградском насељу Усора.

Ријеч је о једном од најзначајнијих пројеката у Српској који ће биће повјерен кинеској државној компанији "Синефарм" која ће болницу изградити према систему кључ у руке.

Споразум о изградњи нове болнице са представницима кинеске државне компаније у Пекингу почетком новембра 2016. године потписали су предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић.