ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/02/2018

ИЗЕТБЕГОВИЋ: ОСУДА АНТИБОШЊАЧКЕ КАМПАЊЕ

 

САРАЈЕВО, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је да Предсједништво те странке осуђује антибошњачку кампању коју воде поједини политички актери у БиХ и региону и поручује да се "Бошњаци никада неће одрећи својих цивилизацијских достигнућа".

 

Изетбеговић је на конференцији за новинаре у Сарајеву, гдје је у току сједница Предсједништва СДА, навео да је намјера те кампање да Бошњаци буду приказани у негативном свјетлу, те да се изврши притисак на њих и њихове лидере.

Он је рекао да је затражено да домаће институције и међународна заједница озбиљно схвате, како је истакао "активности наоружавања Републике Српске и формирања паравојних формација".

"Дајемо пуну подршку Рамизу Салкићу за борбу за равноправност Бошњака у Републици Српској, као и свих народа и грађана БиХ", каже Изетбеговић.

Према његовим ријечима, Предсједништво СДА поздравља доношење нове стратегије Европске комисије која шаље јасну поруку да је будућност западног Балкана у ЕУ и да БиХ до 2025. године може сустићи земље које су испред ње, те честитао Савјету министара за усвајање Упитника који ће бити предат 28. фебруара предсједнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру.

Изетбеговић је навео да је затражено од Савјета министара и ентитета да изврше инспекцијске провјере формирања цијена нафте и нафтних деривата прије и након доношења Закона о акцизама јер постоје озбиљне сумње да је закон злоупотријебљен да би се повећале цијене више од нужног.

"Ни данас, ни убудуће нећемо прихватити рјешења која су супротна европским стандардима. Креаторима негативне слике поручујемо да погледају у властита окружења у којима бујају антицивилизацијске тековине", каже Изетбеговић.

Он је рекао да Предсједништво СДА тражи да се ОХР укључи у активно проналажење рјешења за статус Дома народа, преносе федерални медији.

"СДА позива ХДЗ и СББ да, умјесто што покушавају смијенити Шерифа Исовића из Пореске управе, обезбиједе да се убрза градња путева, за шта су остварене све претпоставке и услови", навео је Изетбеговић.

Говорећи о оставци премијера Кантона Сарајево Елмедина Конаковића, који је напустио све страначке функције и странку, Изетбеговић је нагласио да је Конаковић требало да фокусира снагу на оно што је важно за овај кантон, а не да олако даје оставку у СДА.

"Конаковић је био једна од наших младих узданица, човјек за којег сам се лично потрудио да добије позицију премијера у најјачем кантону у БиХ. Конаковић је требало да води велике пројекте, а то што неко није наплатио паркинг, што је неко теле у овом ресторану Бенетон донио, па продао мимо неких процедура, што није издавао фискалне рачуне, што је наводно неко узимао три одсто, то су ствари којима треба да се баве инспекције, полиције, истражни органи", сматра Изетбеговић.