ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/02/2018

ПРИШТИНА НИ ПОСЛИЈЕ ДЕСЕТ ГОДИНА НИЈЕ ЗАОКРУЖИЛА НЕЗАВИСНОСТ

 

БЕОГРАД, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Одобра за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун рекао је Срни да је сада свима, па и Албанцима на Космету, јасно да је послије десет година то неуспјешна творевина и на међународном и на унутрашњем плану и да није успјело да заокружи независност.

 

Поводом десет година од како је Приштина једнострано прогласила независност, Дрецун је рекао да на Космету на унутрашњем плану постоји огромна незапосленост, економска бесперспективност, знатно виши степен корупције, организованог криминала и млади немају никакву будућност.

"Не постоји ни минимум толеранција међу националностима које живе на Космету. Осим Албанаца, сви други су грађани другог реда. Институције немају ни минималан потребан демократски капацитет. Присутни су хаос и безакоње", рекао је Дрецун.

Он је истакао да је кључна ствар то што Албанци нису успјели за ових десет година да заокруже међународни капацитет који им је потребан да би били у пуном смислу ријечи међународно призната држава.

"То могу једино кроз чланство у УН. И то сада полако признају, припремајући се за расплет догађаја, јер је јасно да једностраним потезима нису успјели да створе државу какву су хтели, да морају да се договоре са Србијом", рекао је Дрецун.

Отуда, каже он, и све ове приче да они разговарају евентуално и о подјели Косова са неким западним званичницима.

"А то значи да ћемо у наредном периоду, можда већ и ове године, имати покушај да се тај косовски проблем реши договором између Београда и Приштине, уз посредовање великих сила, УН и ЕУ", навео је он.

Дрецун је истакао да је потпуно јасно да Косово као нека самопроглашена држава не може да се креће даље, да не може, да нема никакву перспективу и да није одрживо.

Што се Србије тиче, додао је Дрецун, никада неће признати овакву самопроглашену државу, нити јој отворити врата за чланство у УН.

"Бар је то мој став, мислим да је то и званични став, и вероватно огромне већине грађана. Али, ако би се постигао договор Београда и Приштине о коначном решењу статуса Космета, онда би то суштински била другачија ситуација и онда бисмо видели којим путем би се даље одвијало све то", додао је он.

Скупштина самопроглашеног Косова једнострано прогласила независност 17. фебруара 2008. године.