ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/02/2018

ГАЛИЋ: БиХ ОД ДЕЦЕМБРА ДИО НОВЕ РУТЕ

 

САРАЈЕВО, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ - БиХ је од децембра постала дио нове руте избјеглица из земаља високог миграцијског ризика, а источна Херцеговина постоје тежиште овог проблема, упозорава директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

 

Он наводи да је током цијеле 2017. године било евидентно повећање броја појединачних група илегалних миграната који су покушавали да пређу границу БиХ и на тај начин се домогну земаља ЕУ.

"Тај тренд се мијењао. Од половине 2017. године тежиште је било на Бијељини. Донијели смо одлуку о појачаној контроли теретних возила која долазе из Србије. До краја године евидентирано је 766 лица која су држављани земаља високог миграционог ризика", изјавио је Галић за "Дневни аваз".

Према његовим ријечима, илегални мигранти највише долазе из Србије на подручје Зворника и Вишеграда, а из Црне Горе у Гацко, Билећу и Требиње.

"Притисак на границу се повећава. Према систематизацији која је стара 10 година, недостаје нам 570 људи како би смо били комфорни у покривању тако великог граничног појаса. Стално морамо да се `крпимо`, односно из других јединица распоређујемо људе и специјалистичку опрему", указује Галић.

Он наводи да је Гранична полиција БиХ, због повећања броја избјеглица, увела и мјеру одвраћања од илегалног преласка границе, па је тако само у децембру прошле године 120 лица одвраћено од илегалног преласка границе.

Галић истиче да је у јануару и фебруару у БиХ илегално ушло 458 лица, међу којима је било држављана Авганистана, Сирије, марока, Алжира, Турске и са подручја Косова.

"Ријеч је, углавном, о мушкарцима између 18 и 35 година који путују у групама и организовани су. Мигранти користе паметне телефоне, границу илегално прелазе најчешће у близини прелаза. Организовани су. Дојављују једни другима руте", навео је Галић.

Када је ријеч о кријумчарењу, према његовим ријечима, било је случајева трговине људима из Турске.

"Они организовано, легално, улазе у БиХ, користе безвизни режим са БиХ, а онда илегално покушавају да уђу у ЕУ", појаснио је Галић.