ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/02/2018

УСВОЈЕН ПРОГРАМ РАДА НАЧЕЛНИКА ЗА 2018. ГОДИНУ

 

ГРАДИШКА, 22. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Одборници Скупштине општине Градишка усвојили су на данашњем редовном засједању Програм рада начелника општине и општинске управе за 2018. годину.

 

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је ово први пут да Скупштина општине разматра и усваја Програм рада начелника.

Он је подсјетио да су начелници раније сами доносили своје програме, а Скупштина је о њима расправљала кроз Извјештај о раду начелника, те додао да је први пут програм усвојен по "МиПРО" методологији, коју заговарају УНДП, Европска комисија и ЕУ фондови.

"Желимо да се види које су то планиране активности и инвестиције, да се јасно и транспарентно види буџет за све што је предвиђено Стратегијом развоја и Програмом капиталних инвестиција", навео је Аџић и оцијенио да ће овај документ унаприједити рад локалне управе.

Он је подсјетио да је усвајањем буџета општине Градишка за 2018. годину прецизирано које су то капиталне инвестиције планиране у овој години.

"Tо су завршетак спортске дворане и реконструкција водоторња. Планиране су значајне инвестиције у изградњу инфрастуктуре у Агро-индустријској зони у Новој Tополи, гдје ће ове године италијанска `Калцедонија` изградити погон на површини од 11.000 квадрата, а биће изграђен и тржни центар на површини од 8.000 квадарата", рекао је Аџић.

Према његовим ријечима, у ова два привредна субјекта до краја године требало би да се запосли од 400 до 500 радника.

Аџић је рекао да је жеља локалне управе да се заврши обилазница, и да се ради на обезбјеђењу донаторских средстава.

На критике опозиције, да су повећана издвајања за плате радника општинске управе, Аџић је одговорио да је број запослених у складу са Законом о локалној управи и самоуправи и да је просјечна плата у 2017. годину била мања у односу на 2016. годину.

"До 2019. године број радника у локалној управи у Градишци биће испод горње границе коју предвиђа Закон о локалној управи и самоуправи. У овој години враћена су права, која су радницима раније била ускраћена, као што су јубиларне награде, регрес и накнада за смртни случај у породици", рекао је Аџић.

На данашњој сједници усвојени су извјештаји о извршењу Програма рада Скупштине општине у 2017. години, раду општинског Одјељења за инспекције за прошлу годину, те реализацији Стратегије развоја општине Градишка и Програма капиталних улагања у 2017. години.

Усвојен је и Извјештај о реализацији програма волонтирања, те информације о стању у јавном путничком саобраћају, противпожарној заштити, погребној дјелатности и стању у здравству за прошлу годину.

Одборници су разматрали и информације о стању у пружању услуга у Болници Градишка, снабдијевању електричном енергијом, стању безбједности и безбједности у саобраћају, о раду Пореске управе - Подручне јединице Градишка у 2017. години и поштанском саобраћају на подручју општине Градишка.

На сједници су усвојене одлуке о комуналним таксама и допунама Одлуке о уређењу простора и грађевинског земљишта.

Одборници су усвојили приједлог закључка о давању сагласности на Програм рада и финансијски план Развојне агенције Градишка за 2018. годину као и Одлуку о одређивање накнаде за рад чланова Управног одбора "Развојне агенције".

На захтјев одборника опозиције, начелник општине Градишка Зоран Аџић уложио је Амандман да се накнада за чланове Управног одбора са 300 КМ умањи на 200 КМ.

На 13. редовној сједници Скупштине општине Градишка одборници су усвојили и приједлоге одлука о измјени дијела урабанистичког плана и аката из области имовинско-правних односа.