ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/02/2018

СПРОВОДЕ СЕ СВЕ МЈЕРЕ ЗА СУЗБИЈАЊЕ КЈУ ГРОЗНИЦЕ

 

ПОДГОРИЦА, 22. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове у Подгорици саопштила је да кју грозница, која је почетком фебруара регистрована код говеда на неколико фарми на подручју Никшића, није нова појава у Црној Гори, те да је као у свим ранијим случајевима под будним оком надлежних ветеринарских служби.

 

"Службе Управе за безбједност хране спроводе све прописане мјере у циљу сузбијања те заразне болести, заштите здравља људи и сточног фонда, у складу са прописима, усклађеним са ЕУ легислативом", саопштено је из Управе.

У саопштењу је наведено да се као и у случајевима појаве свих осталих заразних болести животиња предузимају све прописане мјере, те да нема мјеста бојазни да се на тржишту могу наћи небезбједни производи за исхрану људи.

Из Управе подсјећају да је кју грозница дијагностикована у Црној Гори од 2013. године, те да је спорадичних случајева те болести било скоро сваке године до сада, а слична је ситуација и са земљама региона, али и Европе.

Посљедњи случај кју грознице регистрован је код двије краве на једном газдинству у Никшићу.

"Убрзо након што су ветеринари успоставили дијагнозу, а потврдила је Специјалистичка ветеринарска лабораторија, животиње су угинуле. Испитано је цијело стадо и утврђено да остале животиње нису обољеле", наводи се у саопштењу.

Из управе додају да је утврђено да су четири краве са овог газдинства продате другом лицу чије је газдинство физички повезано са још два. Након испитивања утврђено је да је још 20 говеда позитивно на ову болест.

У Управи додају да су на основу прикупљених података, а у складу са Законом о ветеринарству, као и препорукама Међународне организације за здравље животиња и Европске агенције за безбједност хране, наложене мјере еутаназије свих грла која су била позитивна на кју грозницу.

"Епидемиолошке службе прате здравствено стање чланова породице на чијим газдинствима се болест појавила, као и ветеринарског особља и не постоји сумња на њихово оболијевање", навели су из Управе.

У саопштењу се поручује да Управа предузима све прописане мјере, како се на тржишту Црне Горе не би појавили небезбједни производи, а у циљу заштите јавног здравља.