ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/02/2018

ФОРМУЛИСАТИ ЗАЈЕДНИЧКЕ ПОЛИТИКЕ

 

БАЊАЛУКА, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Форум дијаспоре који се организује ових дана у Бањалуци веома значајан, јер ће окупити представнике српских удружења их свијета и појединце који ће формулисати заједничке политике, а не као што је до сада то била ствар појединаца, њихове енергије и воље.

 

Додик је напоменуо да ће форум у Бањалуци окупити више од 100 људи из 25 земаља свијета представника српских удружења, људи који баве питањима дијаспоре.

Он је навео да је предвиђено да се Форум одржава сваке године у другом мјесту у Републици Српској, па и у Србији, а касније да се прошири.

Додик је за Радио-телевизију Републике Српске /РТРС/ рекао да је иницијатива за одржавање оваквог скупа потекла од Срба из дијаспоре са којима се сусретао током путовања.

"Ово долази у вријеме када смо између Републике Српске и Србије договорили декларацију о, како се то радно зове, опстанку српског народа, а у суштини анексу Споразума о специјалним везама", додао је Додик.

Он је навео да је овом декларацијом предвиђено оснивање Националног савјета и једног фонда који би требао да подржи Србе изван Српске и Србије и да у том погледу буде и мјесто окупљања за различите пројекте.

Тако ће, како је рекао, бити сагледане све могућности - гдје се налазе школе, да ли има потребе за црквом, за вртићем или неком културном манифестацијом, образовним садржајима и свиме оним што је важно за тај национални идентитет Срба.

Додик је нагласио да се овом декларацијом желе одбацити стереотипи да се Срби разликују по мјесту гдје живе, да се настоји сачувати и његовати српско писмо - ћирилица и српски језик, као и то да цијела дијаспора обиљежава мјеста бројних страдања српског народа у многим дијеловима свијета, од Првог свјетског рата.

"Ми треба да одбацимо било какву могућност да се ствара босанскохерцеговачка дијаспора, као што видимо да неки то желе, не постоји, постоји српска дијаспора. Наши људи су спремни да праве удружења са онима из Србије, а нису спремни да праве удружења са другим конститутивним народима у БиХ. Сматрам да је то логично и да није уперено против никога", рекао је Додик.