ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/02/2018

НЕПРИХВАТЉИВО МИЈЕШАЊЕ ИНЦКА У УНУТРАШЊЕ СТВАРИ

 

БАЊАЛУКА, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да БиХ није потребан никакав окупатор, већ да сама функционише, те да је неприхватљиво мијешање у унутрашње ствари високог представника у БиХ Валентина Инцка.

 

Коментаришући изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка да у БиХ треба тежити ка једном предсједнику и два замјеника, Додик је за Радио-телевизију Републике Српске /РТРС/ рекао да је Инцко рециклиран и да му је, објективно, најбоље да ћути, да има добру плату и нека ужива у томе.

Додик је напоменуо да такав став није новост и да је он такав приједлог имао прије 10-15 година од /бившег америчког државног подсекретара Николаса/ Брнса, који је одбио.

"Обавјештавам га /Инцка/ да се свијет промијенио, да је боље да се његује унутрашњи дијалог у БиХ, него да се покушава наметнути шта он мисли. Баш ме брига шта он мисли", рекао је Додик.

Додик је оцијенио да је накарадна изјава Инцка - да је ОХР смањио своју снагу у БиХ, али треба да је преузме Европа да се не би умијешао неко трећи.

"Проблем је у томе да неко улази овдје и држи патронат над овим /БиХ/, а не да се оспособи БиХ да живи сама у консензусу три народа и два ентитета, то је проблем, то је та њихова империјална свијест о томе да они владају. Не треба нама Европа овдје која ће нас преузети, нама требамо ми који ћемо се у договору приближити и учланити у ЕУ и само на тај начин то може ићи", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је улога међународне заједнице да онемогући било какво насиље или сукоб, а омогући развој политичког договора и консензуса фактора који су у томе важни, а не да даје лекције о томе шта је важно.

"Нама не треба ни први, ни други, ни трећи окупатор, нама требамо овдје ми сами. Ако БиХ може да функционише, пустите нас да то направимо, ако не може, пустите нас да урадимо нешто друго на миру", додао је Додик.

Додик је подсјетио да међународни фактор са неколико веома острашћених високих представника није успио да направи то што хоће, а да сада Инцко, који је на заласку и нема никакве снаге, предлаже да се уведе један предсједник.

"Неће се никада увести један предсједник, прије неће бити БиХ него што ће бити један предсједник, то не долази у обзир, то могу да објесе мачку о реп", поручио је Додик.