ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана23/02/2018

ПОЗИТИВНО ОТВАРАЊЕ СТВАРИ У ЕВРОИНТЕГРАЦИЈАМА

 

БАЊАЛУКА, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и мађарски министар вањских послова Петер Сијарто констатовали су вечерас у Бањалуци да су се за БиХ ствари у процесу евроинтеграција позитивно отвориле након завршетка активности са Упитником Европске комисије.

 

Црнадак је након завршетка билатералног састанка са Сијартом, који је одржан у оквиру међународне министарске конференције "Западни Балкан и чланство у ЕУ", рекао да су сада пред БиХ велики напори и послови у том правцу.

Он је додао да Сијарто добро разумије ситуацију у БиХ и да је својим доласком на конференцију показао подршку њеном путу ка ЕУ и унутрашњем договору.

Црнадак је навео да је са Сијартом разговарао о наредним корацима БиХ након што она преда Упитник делегацији Европске комисије 28. фебруара, као и о начинима на које Мађарска и Вишеградска група могу да подрже напоре БиХ у бржем кретању у евроинтеграцијама.

Црнадак је навео да је прије билатералног разговора, заједно са Сијартом у оквиру ове међународне конференције имао састанак са представницима парламената у БиХ.

"Тај састанак је помогао да дође до бољег разумијевања потешкоћа и проблема у БиХ на путу ка ЕУ, а била је то и прилика да кључни људи који раде на интеграцијама добију визију стратегије ЕУ у интеграционим процесима", рекао је Црнадак.

Црнадак вечерас није желио да коментарише недолазак представника Албаније и Македоније на конференцију, истичући да је овај скуп постигао значајан успјех.

Сијарто је потврдио подршку Мађарске европском путу БиХ, честитао властима на напретку и подржао реформске процесе који су предузети.

Говорећи о процесима евроинтеграција у свјетлу Стратегије ЕУ за проширење за Србију и Црну Гору, гдје је дат оквиран датум пријема 2025. година, Сијарто је рекао да је то далеко и да те процесе треба убрзати".

Представници Македоније и Албаније одлучили су да не учествују на конференцији министара спољних послова земаља западног Балкана у Бањалуци, јер нема самопроглашеног Косова.

Организатор ове међународне конференције било је Министарство иностраних послова БиХ.