ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана24/02/2018

ЗА УЧЕСНИКЕ ФОРУМА ДИЈАСПОРЕ ИСTОРИЈСКИ ЧАС У ДОЊОЈ ГРАДИНИ

 

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 24. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Учесници Форума дијаспоре Републике Српске боравили су данас у Козарској Дубици, а затим су у "Спомен-подручју Доња Градина" присуствовали историјском часу о страдању српског народа у концентарционом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

 

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић изјавио је новинарима да је Козарска Дубица уврштена у мапу одржавања Првог форума дијаспоре Републике Српске, чији учесници, угледни професори и доктори наука, политичари и други значајни појединци у својим другим државама, долазе из 26 земаља.

"Врло је значајно да у своје државе понесу истину о страдању српског народа и посјете комплекс Спомен-подручја Доња Градина, који је био дио злогласног усташког логора Јасеновац. Ови људи су већ друга-трећа генерација наше дијаспоре и важно је да пренесу истину о страдању у том логору на будуће генерације како би знали чувати своју историју", рекао је Рељић.

Директор "Спомен-подручја Доња Градина" Tања Tулековић изјавила је да је обилазак Доње Градине веома важан сегмент Првог форума дијаспоре Републике Српске.

"Сасвим смо сигурни да ће данашња предавања учеснике и госте из дијаспоре подстаћи да презентују активности `Спомен-подручја Доња Градина` у срединама у којима они живе", изјавила је Tулековићева.

Она је оцијенила да се ван наших граница врло мало зна о стравичним дешавањима у концентрационом логору Јасеновац током Другог свјетског рата, те нагласила да је управо зато важно да сви заједно дамо свој максимум како бисмо што више ван граница Републике Српске причали о страдањима, прије свега Срба, затим Јевреја и Рома.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци Боро Бронза изјавио је да је посјета Доњој Градини од есенцијалног значаја за читав концепт Првог форума дијаспоре Републике Српске.

"Већ по одзиву учесника видимо да је основна порука пронашла своје мјесто и да се пројект реализује управо онако како је планирано", изјавио је Бронза.

Предсједник невладине организације Биро Републике Српске у Шведској, са сједиштем у Стокхолму, Михајло Бувач изјавио је да је посјета Доњој Градини од изузетног значаја и да Шведска, једна од најбогатијих земаља свјета и у културном аспекту, сада има четири примјерка књиге о Јасеновцу.

"Зато се ми као невладина организација спремамо да издамо четворојезично издање о Јасеновцу, које није као досадашње прикривање и релативизовање злочина у Јасеновцу, већ говори о највећој одговорности наравно усташа за злочине који су се ту десили, али и одговорности Нијемаца или нациста, који су дозволили да се тај ужасан злочин деси", рекао је Бувач.

Он је додао да није нимало чудно што се о Јасеновцу није говорило ни у вријеме бивше Југославије, а ни послије тога, јер је познато да су они који су починили ужасне злочине у том логору добили подршку Запада и гостопримство у западним земљама, из којих су касније планирали разарање Југославије.

"На нама је да ширимо истину о ономе што се десило нашем народу, не само за вријеме Другог свјетског рата, већ и прије и послије", поручио је Бувач.

Предсједник Српског савеза у Шведској Tомислав Чолић рекао је да је данашњи скуп од изузетног значаја за заједницу коју представља.

"Увјерен сам да је посјета преко 100 учесника форума дијаспоре из 26 земаља свијета од великог значаја за нашу заједницу, Републику Српску, а и Србију, те Козарску Дубицу као локалну заједницу", рекао је Чолић.

Он каже да је српска дијаспора јака и позвао је власти да им посвете више пажње.

Учеснике првог форума дијаспоре у Спомен-подручју Доња Градина поздравио је и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.