ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости27/02/2018

ПРЕЖИВИО СМРТОНОСНУ ИНЈЕКЦИЈУ - СЛИЈЕДИ НОВИ ПОКУШАЈ?

 

АЛАБАМА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Дојл Ли Хам /61/, затвореник из Алабаме, преживио је смакнуће и сада би Врховни суд могао да одлучи да ли ће поново бити подвргнут смртоносној инјекцији или осуђен на доживотни затвор.

 

Хаму су пола сата безуспјешно покушавали да пронађу вену у коју би убризгали отров из инјекције.

Осуђеник се бори са карциномом и хепатитисом, а некада је користио и дрогу, па су му вене веома оштећене, новоди његов адвокат и упозорава да на тај начин не може бити извршена егзекуција над Хамом.

"Они су радили као месари - мој клијент је трпио страшан бол", тврди Хамов адвокат.

Хам је осуђен прије 31 годину, јер је током оружане пљачке убио Патрика Канингема, који је радио ноћну смјену у мотелу.

Признао је све полицији, након што су два његова помагача у пљачки свједочила против њега у замјену за мању казну.

Амерички адвокат Џенифер Елис каже да постоји могућност да затвореник опет буде подвргнут погубљењу, ако преживи прву егзекуцију.

"Држава ће тражити да опет спроведе смакнуће, а адвокат ће тврдити да би то било окрутно и необично. Случај може доспјети до Врховног суда", наводи она.

Али, без обзира на одлуку Суда, лице не може бити ослобођено. Ако Суд одлучи да Хам смије живјети, смртна казна ће бити преиначена у доживотни затвор.

Вили Френсис из Луизијане погубљен је крајем четрдесетих година из другог пута. Први покушај је пропао, јер електрична столица није била спојена како треба. Смакнут је наредне године.

Ромел Бром је 2009. године преживио смакнуће у Охају. Више од два часа покушавали су да му нађу вену, али нису успјели. Гувернер је на крају отказао погубљење.

Али, Врховни суд је 2016. године одобрио други покушај егзекуције и Бром ће бити погубљен 17. јуна 2020.

Охајо је 2017. године отказао смакнуће Алве Кемпбела јер, такође, нису могли наћи вену. Врховни суд је одобрио ново погубљење, а гувернер је одредио да ће егзекуција бити извршена 5. јуна 2019, наводе амерички медији.