ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости01/03/2018

ДОПУШТЕНО ЈЕ ОПСОВАТИ ВИЦЕКАНЦЕЛАРА, АКО СЕ ТО ДОБРО ОБРАЗЛОЖИ

 

БЕЧ, 1. МАРТА /СРНА/ - Бечки Апелациони суд пресудио је да се сваки политичар, па и вицеканцелар, смије псовати и допуштено је показивати му средњи прст, под условом ако се тај гест добро образложи.

 

Овај суд је тако потврдио пресуду нижег суда коме се обратио челник крајње деснице и замјеник канцелара Хајнц-Кристијан Штрахе, пошто га је напала љевичарска група и "јавно га вријеђала" на једној манифестацији.

Судије сматрају да се "одбацивање политичког функционера" може "изразити на провокативан и шокантан начин" и да је то "основни елемент слободе мишљења".

Припадници организације "На лијево одмах сада" набројали су низ разлога због којих су, како тврде, имали право да псују Штрахеа и при томе му покажу средњи прст.

Они су поздравили пресуду "као побједу слободе мишљења и медијске слободе".

Медији подсјећају да је у Француској демонстрант 2009. године осуђен да плати казну за "вријеђање шефа државе", пошто је истакнуо натпис са увредљивом поруком при проласку поворке у којој је био тадашњи предсједник Никола Саркози.

Међутим, Европски суд за људска права је 2013. године пресудио да је Француска том пресудом прекршила право на слободу изражавања.