ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/03/2018

ПООШТРЕНЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗА ИЗВОЗ ВОЋА И ПОВРЋА У РУСИЈУ

 

САРАЈЕВО, 12. МАРТА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић пооштрио је процедуре за добијање сертификата о поријеклу воћа и поврћа из БиХ које се извози у Руску Федерацију, чиме су се стекли услови за преговоре о укидању забране извоза.

 

Сертификат "Форм а" од сада ће издавати Спољнотрговинска комора БиХ, поштујући строге процедуре које је наложио Шаровић, чијом примјеном ће бити сужен простор за злоупотребе овог документа, па ће у извозном послу са Русијом остати само озбиљни произвођачи и извозници, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Шаровић је издао и налог Управи за заштиту здравља биља БиХ да, с циљем спровођења Протокола за осигурање фитосанитарних захтјева између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор, приликом међусобних испорука производа високог фитосанитарног ризика унаприједи и учини одговорнијим издавање фитосанитарног сертификата од надлежних инспекцијских органа Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта. Управа је то својим Упутством и учинила.

"Овим унапређењем система и контроле издавања кључних докумената који прате пошиљке воћа и поврћа у Русију, као и другим мјерама предузетим у протеклом периоду, стекли су се предуслови за организовање билатералних преговора о укидању забране извоза јабука у Русију", рекао је Шаровић.

Он је директора руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Сергеја Данкверта обавијестио да су у БиХ предузете неопходне мјере и затражио састанак с циљем преговора о наставку извоза јабука у Русију.

Пооштрене процедуре од јуче су на снази.