ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана13/03/2018

ДАНАС СПОРАЗУМ О ЕУ ГРАНТУ ЗА МОСТ НА САВИ КОД ГРАДИШКЕ

 

БАЊАЛУКА, 13. МАРТА /СРНА/ - Представници БиХ и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ потписаће данас у Бањалуци споразум о гранту ЕУ у вриједности од 6,8 милиона евра, којим ће бити суфинансирана градња прекограничног моста на ријеци Сави код Градишке између БиХ и Хрватске.

 

Споразум о инвестиционом гранту за изградњу прекограничног моста у Градишци потписаће шеф Одјељења за кредитно пословање ЕИБ за Словенију, Хрватску и западни Балкан Матео Ривелини и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда.

Потписници уговора о финансирању ауто-пута Бањалука-Добој Б биће Ривелини, Беванда, министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и извршни директор за финансијске послове "Ауто-путева Републике Српске" Марко Митровић.

Потписивању споразума и уговора присуствоваће предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.

Пројекат укључује изградњу прекограничног прелаза на дионици пута Бањалука -
Градишка, моста на ријеци Сави између БиХ и Хрватске, као и дионицу ауто-пута Бањалука-Градишка, саопштено је из Делегеције ЕУ у БиХ.

Пројекат представља важан корак ка интеграцији западног Балкана у контексту Агенде повезивања и у складу је са Стратегијом ЕУ.

Потписивање споразума о ЕУ гранту између представника БиХ и ЕИБ-а најављено је за 12.30 часова у згради Владе Републике Српске, а изјаве за медије предвиђене су за 12.45 часова.