ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/03/2018

ДАНАС ДЕФИНИСАЊЕ ОДГОВОРА

 

БАЊАЛУКА, 13. МАРТА /СРНА/ - Тим за припрему одговора и учешће у одбрани поводом захтјева десет делегата у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности Закона о Дану Републике, данас би требало да на сједници у Бањалуци дефинише одговор, након што сви чланови Тима доставе своје приједлоге и мишљења.

 

Тај одговор Одбор за уставна питања Народне скупштине требало би да разматра и усагласи у петак, 16. марта, да би он био достављен Уставном суду БиХ до рока који истиче у суботу, 17. марта, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Десет делегата Вијећа народа Српске у захтјеву поднесеном 25. јануара тражи од Уставног суда БиХ да донесе одлуку да није у складу са Уставом члан тог закона који наводи да се "на основу потврђене воље грађана Републике Српске, 9. јануар утврђује као Дан Републике".

Захтјев је потписало осам чланова Клуба Бошњака и два члана Клуба Хрвата.

Одбор за уставна питања Народне скупштине Републике Српске, којим је предсједавао предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, на сједници одржаној 8. фебруара сагласио се о потреби формирања тима за одбрану по том предмету.

Тим чине предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, који је и координатор тима, те универзитетски професори Синиша Каран, Миле Дмичић, Жељко Мирјанић, Дарко Радић, Радомир Лукић, затим народни посланици Драган Чавић, Недељко Гламочак и Перица Бундало, министри Српске Антон Касиповић и Лејла Решић, адвокат Јован Чизмовић, историчар Жељко Вујадиновић и секретар Одобра за уставна питања Драгана Марковић.

Предсједавајући прве сједнице Миле Дмичић рекао је новинарима након њеног одржавања 9. марта да је неоснован захтјев десет делегата у Вијећу народа Републике Српске упућен Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о Дану Републике Српске и да тај суд не треба да пресуђује о историјским и политичким догађајима, јер то није уставна материја.

Почетак друге сједнице Тима заказан је за 11.00 часова.