ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/03/2018

У КЛИЗИШТУ УРУШЕНО ДЕСЕТАК КУЋА

 

ХРВАТСКА КОСТАЈНИЦА, 13. МАРТА /СРНА/ - У Хрватској Костајници је у клизишту урушено десетак кућа које су, срећом, биле евакуисане, па нема жртава, али брдо и даље клизи због чега су угрожене и друге куће, јављају хрватски медији.

 

Клизиште, које се активирало на предјелу Стари пут, одвалило је готово пола брда и однијело седам кућа.

Људи су, да би се спасили, искакали кроз прозоре и са балкона кућа, али, срећом, нема теже повријеђених.

Двадесет и троје мјештана је евакуисано и идућих недјељу дана биће смјештени у оближњем хотелу.

Иако постоје теорије да се брдо урушило због топљења снијега или велике количине кише, мјештани кажу да је ријеч о трусном подручју на којем није ни требало да се гради.

Помоћ је обећао премијер Хрватске Андреј Пленковић, који је током дана боравио у Хрватској Костајници.

"Хрватска Влада ће у сарадњи са градом и жупанијом учинити хитне и максималне напоре да свим људима који су остали без домова буде обезбијеђен смјештај и да помогнемо у реконструкцији њихових кућа", рекао је Пленковић.

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић поручила је из Аргентине да са великом забринутошћу прати вијести о великој материјалној штети изазваној поплавама и клизиштима на подручју Хрватске Костајнице, те позвала надлежна државна тијела да наставе са максималним напорима у пружању помоћи становницима.

"Упркос свим припремама, природним силама је понекада немогуће у потпуности се супротставити, те је у овом тренутку неопходно све напоре усмјерити у санирање насталих и спречавање још већих посљедица, посебно могућих људских жртава", поручила је Китаровићева посредством портпарола.