ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика24/05/2018

БЕРИЋ: ПРОНАЋИ НАЧИН ДА СРЕДСТВА ОД АКЦИЗА БУДУ ВРАЋЕНА СРПСКОЈ

 

БАЊАЛУКА, 24. МАЈА /СРНА/ - Посланик Српске демократске странке /СДС/ у Народној скупштини Републике Српске Душан Берић позвао је данас републичког министра финансија Зорана Тегелтију да са својим партнерима пронађе начин да Српска добије паре које су, како је навео, узете од њених возача по основу акциза.

 

У саопштењу СДС-а се наводи да је Берић изјавио да би ресорни министар требало да зна да је ријеч о намјенским средствима за изградњу путева.

"Средства од акциза, узета од возача, требало би да се троше на изградњу, а не за крпљење буџетских рупа и ненамјенску потрошњу. Министар мора да каже за шта ће бити утрошене паре које су на рачунима пословних банака - за изградњу ауто-путева или за отплату дугова `Ауто-путева Републике Српске`", навео је Берић.

Он је истакао да је недопустиво да наплатне кућице на ауто-путу Бањалука- Градишка коштају више од 3,5 милиона КМ, подсјећајући да прије свега треба уклонити кућице у Гламочанима које су у саобраћајним незгодама однијеле два живота и до данас нису уклоњене.

"Да ствар буде гора, постављене су на мјесту на којем није ни требало да се налазе. Умјесто да ријеше тај проблем, у власти намјеравају да граде нове наплатне кућице и то за више од 3,5 милиона КМ", рекао је Берић.

Министар финансија Републике Српске Зоран Tегелтија изјавио је данас да Федерација БиХ /ФБиХ/ није спремна да буде продужена примјена одлуке о расподјели прихода од путарина и да је невјероватно да је на рачунима 100 милиона КМ предвиђених за изградњу ауто-путева.

Он је рекао да се, према досадашњој расподјели, новац од путарина дијелио тако да 59 одсто иде ФБиХ, 39 одсто Српској и два одсто Брчко дистрикту.