ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура25/05/2018

ТАСИЋ: НЕ СМИЈЕМО ЗАНЕМАРИТИ ЛУТКАРСТВО И КЊИЖЕВНОСТ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 25. МАЈА /СРНА/ - Луткар и глумица Позоришта "Пинокио" из Београда Зорана Милошаковић Тасић упозорава да луткарство и српска књижевност не смију бити занемарени и запостављени.

 

"Имам двије поруке. Прва је она основна и односи се на моје животно опредељење, а то је сценска уметност, луткарство, нешто што не треба никако да занемаримо, нешто што треба да влада регионом као што ова уметност влада целим светом", рекла је Тасићева Срни.

Она истиче да је само у овом региону луткарство крајње запостављено, додајући да не зна због чега.

"Али, знам да у образовном систему, при нашим уметничким академијама не постоји одсек луткарство. Чак, луткарство не постоји ни као изборни предмет на смеру глуме бар на трећој години. Штанцујемо драмске уметнике, али не производимо оно врхунско, а то је надоградња глуме - луткарска уметност", указала је Тасићева, која је била учесник 19. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2018", који је од 13. до 18. маја одржан у Источном Сарајеву.

Друга њена порука односи се на успјешну реализацију идеје да креативном радионицом "Наши великани" на овом фестивалу скрене пажњу на српске писце који су потпуно запостављени.

"Зашто су запостављени? Па, најпре због ове интернет еволуције и револуције која се дешава, јер су деца престала да читају и надам се да ће сада када ове лутке Десе Максимовић, чика Јове Змаја, Бранка Ћопића и Даре Секулић прошетају улицама наших градова, неко дете питати родитеље ко су те тете и чике и да ће они знати одговор, те да ће их на тај начин и кроз ту иницијалну капислу заинтересовати и приволети да прочитају нешто од наших великана", наглашава Тасићева.

Она додаје да је са дјецом у Источном Сарајеву веома лијепо сарађивала и да су заједно вриједно радили, правили лутке, шмирглали, бојили, лијепили и забављали се.

"А кад је нешто весело и забавно, онда је то и срећа, а пошто смо радили корисне ствари и успех је био загарантован", навела је Тасићева.

Она појашњава да је радионица израде и анимација гранд гињол лутака "Наши великани" замишљена да буде реализована на улицама, трговима и у другим погодним просторима, с циљем да ови умјетници буду отргнути од заборава, те да се грађани и дјеца подсјете на њихова књижевна и музичка дјела као незаобилазан дио културне баштине и темељ српске писмености.

У пратећем програму 19. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2018", који је од 13. до 18. маја одржан у Источном Сарајеву, посебну пажњу посјетилаца привукла је креативна радионица израде гранд гињол лутака коју је водила Зорана Милошаковић Тасић. Она је са малишанима израдила серију лутака "Наши великани" посвећену књижевницима Десанки Максимовић, Јови Јовановићу Змају, Дари Секулић, Бранку Ћопићу и виолинисти Стефану Миленковићу.

Зорана Милошаковић Тасић рођена је у Београду 1965. године. Игра у позоришту лутака "Пинокио". Бави се израдом лутака за домаћа и страна луткарска позоришта, а радила је и синхронизације цртаних филмова за студио "Лаудворкс".

Осим глуме и прављења лутака и маскота, бави се и израдом сценографије. Снимила је и двије серије "На слово на слово" и "Кукурику шоу".

Од Тајвана, преко Европе до Канаде, реализовала је радионице израде лутака од рециклираног материјала, играјући у представи "Црвенкапа". На Куби је 2007. године награђена годишњом наградом за најбољи перформанс.