ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/05/2018

ДО 14.30 ЧАСОВА ПРИЈАВЉЕНИ 51 ПАРТИЈА И 31 НЕЗАВИСНИ КАНДИДАТ

 

САРАЈЕВО, 25. МАЈА /СРНА/ - Пријаву за учешће на општим изборима у БиХ данас до 14.30 часова поднијела је 51 политичка странка и 31 независни кандидат, рекла је Срни портпарол Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Максида Пирић.

 

Она је подсјетила да данас у 16.00 часова истиче рок за подношење пријава за овјеру учешћа на изборима за политичке странке и независне кандидате.

"Слиједи провјера поднесених пријава и овјера до 9. јуна за политичке странке и независне кандидате који испуњавају законом прописане услове", прецизирала је Пирићева.

ЦИК БиХ расписао је опште изборе за недјељу, 7. октобар.

Од 9. до 25. маја подносе се пријаве за овјеру учешћа на изборима за политичке странке и независне кандидате.

Након објаве ових политичких субјеката, од 10. до 19. јуна тече рок за подношење пријава за овјеру коалиција и листи независних кандидата. Подношење кандидатских листи за опште изборе почиње 27. јуна и трајаће до 9. јула.

ЦИК БиХ би требало да све овјерене кандидатске листе до 23. августа објави у службеним гласилима и дневној штампи.

На општим изборима у БиХ бира се 518 носилаца мандата.

Држављани БиХ ће у октобру бирати чланове Предсједништва БиХ, посланике за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, предсједника и потпредсједнике Републике Српске, посланике у Народној скупштини Српске, представнике за Представнички дом Парламента Федерације БиХ, као и представнике кантоналне скупштине у ФБиХ.