ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана23/06/2018

ОД ПРОДАЈЕ ОБВЕЗНИЦА НА БЕЧКОЈ БЕРЗИ 168 МИЛИОНА ЕВРА

 

БАЊАЛУКА, 23. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска продајом обвезница на Бечкој берзи у износу од 168 милиона евра прва у БиХ која је успјела да на овај начин за јавне рачуне обезбиједи препознатљивост на међународном финансијском тржишту.

 

Он је навео да је тај новац на располагању Републици Српској и да може бити "повучен" истог тренутка када се за тим укаже потреба.

"То је дио годишњег предвиђеног обима задужења који подразумијева искључиво обезбјеђивање средстава за покриће претходних задужења, тако да се не дешава ново задужење", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, да је дошло до новог задужења Република Српска не би могла доћи до износа од 40 одсто јавног дуга у БДП-у, за који вјерује да ће веома брзо пасти на 38 одсто, чиме ће достићи најнижу стопу јавног дуга у Републици Српској посљедњих година.

"Желим да изразим задовољство чињеницом да су инвеститори реаговали, да је на Бечкој берзи обезбијеђен новац, јер је то веома важно за финансијско кретање Републике Српске. Веома је важно да смо препознати и прихваћени у том погледу и ми проглашавамо веома успјешном ову емисију обвезница", истакао је Додик послије састанка са премијером Жељком Цвијановић, министром финансија Зораном Тегелтијом и министром рада и борачко-инвалидске заштите Миленком Савановићем.

Додик је навео да су створени услови да је за сваку сљедећу потребу Република Српска проширила круг инвеститора и да се не мора ослањати на официјелне, како је до сада био случај, него је послала поруку да може и на међународном тржишту капитала да се креће на овај начин.

"Вјерујемо да ће у сљедећој емисији обвезница то бити препознато. Ради се о каматној стопи од 4,7 одсто на пет година, то је далеко ниже него што су добијале међународно признате земље из региона, чија се камата приликом првог изласка на међународно тржиште кретала од девет до 12 одсто", појаснио је Додик.

Предсједник Српске каже да је мали износ новца разлог због чега нису заинтересовали велике инвеститоре.

"У сваком случају створили смо услове да и ово буде препознато, створили смо услове за такозвано инвестиционо банкарство које ће омогућити да наши људи могу са идејом да анимирају банке које ће их пратити без тражења званичних обезбјеђења плаћања", рекао је Додик.