ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 24/06/2018

ПОТРЕБНО ЈЕ ОБЈЕДИНИТИ СВЕ ПОДАТКЕ И ДОДАТНО ИСТРАЖИТИ

 

Познато је да НАТО даје Албанцима својеврсна упутства, али их изгледа није упозорио на ову врсту опасности и, као у свему, оптужује Србе за пропаганду

 

Приредила: Дуња ПАШАЛИЋ

БЕОГРАД, 24. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Извршног одбора Иницијативе за утврђивање истине о посљедицама НАТО бомбардовања Србије Зорка Вукмировић рекла је Срни да је потребно објединити у јединствену датотеку податке из званичних извјештаја Програма УН за заштиту животне средине /УНЕП/, мисије независних експерата Русије, Грчке, Аустрије и Швајцарске "Фокус", као и извјештаја Савезне владе СР Југославије, а потом урадити допунска експертска истраживања.

"Ко хоће може и `у мраку` да сагледа истину. У питању је опасност по здравље нових генерација које ће живети на овим просторима", наводи Вукмировићева.

Она подсјећа да су експерти УНЕП-ове мисије, која је посјетила Србију маја 1999. године док је трајало НАТО бомбардовање и сачинили прелиминарни извјештај, у том извјештају упозорили на еколошку катастрофу.

"Тај сакривени извештај је обелодањен у швајцарском листу `Куријер` /Le Courier/ јуна 1999. године заслугом и умећем независног америчког новинара Парсона. У лондонском `Гардијану` /The Guardian, Rory Carroll in Belgrade: Belgrade is hiding toxic time bomb, Greens warn/ од 7. јула 1999. године се помињу наводи тих експерата као доказ дуготрајног угрожавања здравља становника Србије не само од радиолошког загађења, већ и од пожара погођених складишта нафте и других горива, рафинерија нафте, објеката хемијске индустрије", наглашава Вукмировићева.

Од бомбардовања, истиче она, нису били поштеђени ни такви објекти на Косову и Метохији.

"Навешћу само објекте у Приштини - `Југопетрол` постројења, складиште горива на ареодрому, фабрика пластичних маса, рудник угља `Белаћевац`, `Дубрава` пољопривредни комплекс и у Призрену - `Бетоњерка` цементара, два складишта природног гаса и сирове нафте, индустријска зона, погони винарија `Косово-вино` и Метохија-вино, као и `Прогресов` индустријски и пољопривредни комплекс", наглашава Вукмировићева.

КО ЈЕ НОСИО ЗАШТИТНА ОДИЈЕЛА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1999. ГОДИНЕ?

Вукмировићева подсјећа да пензионисани војни пилот Доменик Леђеро, који се залаже да се сагледају посљедице по здравље војника у мировним мисијама на територијама гдје је коришћена муниција са осиромашеним уранијом, посједује документ у коме Пентагон упозорава своје војнике о радиолошком загађењу и токсичним ефектима који им могу угрозити здравље на теренима гдје је коришћена противоклопна и противбункерска муниција са осиромашеним уранијом. Упозорење садржи и мјере заштите да би се војници безбједно кретали и обављали своје задатке.

"Италијански војници нису били обавештени о неопходним мерама заштите и, према изјавама неких учесника мисија у БиХ и на Косову и Метохији, сами су се чудили америчким војницима који су се кретали у специјалним оделима као да су се искрцали на Месец", истиче Вукмировићева.

Коначно је, додаје она, италијански парламент усвојио мишљење специјалне комисије о масовној појави малигних болести код учесника у мировним мисијама под окриљем УН, а тај извјештај је био кључни документ за оснивање Скупштинске комисије државе Србије.

Треба нагласити, додаје она, да од свих разорених држава, само Србија функционише у свом пуном државном капацитету и зато је значајно што су и Влада и Скупштина Србије на адвекатан начин одговориле на непобитне чињенице изнесене у извјештају италијанске парламентарне комисије.

Вукмировићева истиче да постоје и бројни радови научника из Србије који су публиковани у реномираним домаћим и иностраним часописима.

НАТО НИЈЕ УПОЗОРИО НИ АЛБАНЦЕ

Она наглашава да је питање како се неопходна допунска истраживања могу организовати на територији Косова и Метохије и наглашава да се оснивањем заједнице српских општина многа права из напредног европског законодавста могу дати у надлежност општина, а на првом мјесту право на здраву животну средину.

Међутим, додаје она, у атмосфери не постоје границе, водотокови и подземне воде не бирају општине, те је битно да се овим експертским мјерењима покрију све области гдје је било дејстава овом муницијом.

Она је истакла да су представници Албанаца са Косова и Метохије у међународним ораганизацијама изјављивали да је прича о осиромашеном уранијуму српска пропаганда и подсјетила на текст објављен у електронској верзији шкотског листа "Сандеј хералд" 1. августа 1999. године, новинарке Фелисити Арбатнот /Felicity Arbuthnot: Depleted uranium warning only issued to MoD staff/.

"Она је објавила да је само персонал Министарства одбране Велике Британије добио упутства да треба носити заштитна одела на контаминираним мјестима. Таква упутства су добили и новинари и сви који су званично одлазили на Косово и Метохију, али су Албанци-повратници `држани у мраку`, како се метафорично изразила. На њено питање због чега, портпарол тог министарства је одговорио да је за то надлежан НАТО и да ће они слиједити њихова упутства", наводи Вукмировићева.

Познато је да НАТО даје Албанцима својеврсна упутства, али их изгледа, истиче Вукмировићева, није упозорио на ову врсту опасности и, као у свему, оптужује Србе за пропаганду.