ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/08/2018

БАЊАЛУКУ КРАСЕ БИЛБОРДИ СА ЛИКОМ РУСКЕ ЦАРСКЕ ПОРОДИЦЕ

 

БАЊАЛУКА, 18. АВГУСТА /СРНА/ - Уочи освештања темеља српско-руског храма посвећеног у спомен Светих царских мученика Романових, улице Бањалуке украшене су билбордима са ликом руске царске породице.

 

Предсједник Императорског православног палестинског друштва Бањалука свештеник Миладин Митровић, који је организатор постављања билборда, рекао је да је овај догађај увод у велике свечаности које ће бити одржане у Бањалуци поводом освештања темеља српско-руског храма, посвећеног управо у спомен свете породице Романов.

Он је истакао је да је уједно циљ овог пројекта и подизање свијести грађана Републике Српске о важности улоге коју је породица Романов одиграла у историји српског народа, посебно током Првог свјетског рата.

"На овај начин фотографије са ликом цара Николаја, царице Александре и њихово петоро дјеце, истовремено ће да прошири њихов култ као светитеља и новомученика код вјерника наше Цркве", рекао је свештеник Миладин Митровић.

Он је подсјетио да ће, поводом освештања темеља, 17. септембра Бањалуку посјетити министар спољних послова Сергеј Лавров и великодостојници Руске православне цркве.

Према његовим ријечима, храм ће бити дио руско–српског културног центра, који ће се простирати на око 6.500 метара квадратних, а осим цркве, биће изграђени и други објекти у којима ће бити промовисана руска култура.

Свештеник Миладин Митровић је додао да је идеја о изградњи руско-српског храма у Бањалуци стара 100 година.

Он је најавио да ће Императсорско православно палестинско друштво наставити са активностима промоције овог значајног догађаја, јер му је циљ да пропагира духовне вриједности православља и православних словенских народа кроз различите активности.

"Друштво је основао руски имератор Александар Трећи с циљм одржавања духовних, историјских и културних веза са Палестином односно Светом земљом. Данас је главни задатак Друштва да штити интересе Православне цркве, њених вјерника, без обзира гдје се они налазили, а посебно тамо гдје је угрожен њихов положај", појаснио је он.