ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/10/2018

СРБИЈА ДОМАЋИН СКУПШТИНЕ ИНТЕРПАРЛАМЕНТАРНЕ УНИЈЕ 2019. ГОДИНЕ

 

БЕОГРАД, 18. ОКТОБРА /СРНА/ - Главни савјет Интерпарламентарне уније акламацијом је потврдио кандидатуру Србије за домаћина 141. засједања Скупштине Интерпарламентарне уније у октобру сљедеће године у Београду.

 

Засједање у Београду биће одржано на 130 година рада ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације, чији је Србија члан готово од самог оснивања организације 1889. године, саопштено је из Скупштине Србије.

Очекује се да ће засједање у Београду окупити више од 150 парламентарних делегација из читавог свијета, међу којима и више од 100 предсједника и потпредсједника парламената, односно укупно око 1.500 чланова делегација.

Тако ће Београд послије 55 година поново бити домаћин годишњег засједања ове међународне парламентарне организације, будући да је 52. Скупштина Интерпарламентарне уније била одржана у Београду 1963. године.

Главни савјет Интерпарламентарне уније потврдио је чланство предсједника Скупштине Србије Маје Гојковић у саставу Припремног одбора Самита предсједника парламената који ће се одржати 2020. године.

Ријеч је о престижном тијелу у којем учествују предсједници парламената из 20 држава и гдје се расправља о најважнијим питањима у вези са Самитом.