ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/10/2018

КОД ВРШЦА ОТРОВАНО ОКО 70 ЖИВОТИЊА

 

БЕОГРАД, 19. ОКТОБРА /СРНА/ - Око 70 животиња угинуло је у претходна два дана код Вршца, усљед, како се претпоставља, тровања сјеменом пшенице, саопштило је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

 

"Јуче и данас пронађени су лешеви 55 голубова, шест гугутки, једне зеба, шест коза и једне мачке. Према речима мештана, страдао је и фазан, а део лешева птица и других животиња током ноћи однеле су друге животиње", саопштило је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

Друштво је на својој "Фејсбук" страници навело да је "узрок тровања семе пшенице са оближње њиве које је, врло вероватно, противзаконито третирано карбофураном. На целој површини њиве јасно се уочавају зрна пшенице која су пребојена розе бојом".

У саопштењу је истакнуто да је оправдана бојазан да ће у наредним данима бити још угинућа.

Карбофуран је забрањени хербицид који дјелује на централни и периферни нервни систем, блокира или стимулише пренос нервних импулса, изазива парализу мишића и доводи до брзе смрти.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије обавијестило је полицију, фитосанитарну, ветеринарску, шумарско-ловну и инспекцију за заштиту животне средине.

Полиција и представници Ловачког удружења из Вршца изашли су на терен, а сутра ће поступати остале институције, наведено је у саопштењу.