ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура19/10/2018

"СВЕТИГОРИНА" ИЗДАЊА НА САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ

 

ЦЕTИЊЕ, 19. ОКТОБРА /СРНА/ - Издавачко-информативна установа Митрополије црногорско-приморске "Светигора" и ове године учествује на Међународном београдском сајму књига који ће бити одржан од 21. до 28. октобра.

 

Осим посјете излагачком штанду на овој највећој регионалној манифестацији посвећеној књизи, љубитељи писане ријечи моћи ће да присуствују и традиционалној промоцији "Светигориних" нових издања.

На Сајму ће бити организоване промоције књига "Манастир Свете Тројице Стањевићи /1338-2018/", "НАТО агресија траје" и "Свети Јован Владимир".

Монографија "Манастир Свете Тројице Стањевићи /1338-2018/" биће представљена у понедјељак, 22. октобра, у 19.00 часова у сали "Борислав Пекић".

О овој књизи, штампаној поводом јубилеја 680 година постојања овог манастира код Будве, говориће Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, архимандрит Јефрем, игуман манастира, доктор Павле Кондић, сабрат манастира Стањевићи, као и предсједник Скупштине општине Будва Ђорђије Вујовић, најављено је из Митрополије.

Своје слово рећи ће и уредник монографије Јован Маркуш.

Промоција књиге "НАТО агресија траје" биће одржана у уторак, 23. октобра, у 11.00 часова у сали "Иво Андрић".

О овом издавачком подухвату, чија су тема посљедице НАТО бомбардовања, говориће аутор књиге Алек Ј. Рачић и виши научни сарадник Мирјана Анђелковић Лукић.

Седам зборника у девет свезака "Свети Јован Владимир" представиће се читалачкој и стручној публици истог дана у 19.00 часова у сали "Борислав Пекић".

О едицији и личности Светог Јована Владимира, краља српског, говориће митрополит Амфилохије, протојереј Велибор Џомић, протојереј Јован Пламенац и приређивачи Васиљ Јововић и Јован Маркуш.

У девет свезака "Свети Јован Владимир" сабрано је све што је икада написано о Светом Јовану Владимиру и прије Светог владике Николаја /Читанка о Светоме краљу Јовану Владимиру/ и послије њега.

Своје мјесто у овом издању нашли су и текстови са великог међународног научног скупа одржаног септембра 2016. године, на којем су учествовали бројни уважени историчари, теолози, лингвисти, историчари умјетности, археолози из Русије, Грчке, Бугарске, Македоније, Албаније и других земаља.

Модератор свих промоције је Желидраг Никчевић.

Најављено је да ће 63. Међународни београдски сајам књига отворити пјесник и академик Матија Бећковић, а у име земље почасног госта Марока присутне ће поздравити историчар и писац Абдулах Бусуф.

Организатори су саопштили да се овогодишњи сајам одржава под слоганом "Радост читања" и да ће угостити 5000 учесника, 500 програма и бројну публику.

Неформално познат као празник књиге, Сајам књига у Београду сваке године угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију.