ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Избори 202031/10/2018

ДАНАС О РАСПОДЈЕЛИ МАНДАТА У ФЕДЕРАЛНОМ ДОМУ НАРОДА

 

САРАЈЕВО, 31. ОКТОБРА /СРНА/ - Чланови Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ требало би данас у Сарајеву да одрже сједницу на којој је предвиђена расправа о расподјели мандата у Дому народа Парламента ФБиХ.

 

Према медијским написима, на сједници ЦИК-а, која почиње у 10.00 часова, очекује се само расправа у вези са Домом народа, без доношења неког проведбеног акта, осим можда неких радних закључака.

Очекује се да чланови ЦИК-а дискутују о томе да ли ће бити прихваћен нацрт одлуке према којој би пресуда "Божо Љубић" била ријешена на начин да код попуњавања федералног Дома народа мандати буду расподијељени уз принцип да ће из сваког кантона бити делегиран најмање један Бошњак, Хрват и Србин, уколико је изабран у кантоналну скупштину, док друга варијанта тај принцип изоставља.

Јавност у БиХ заинтересована је посебно за дилему на основу којег пописа становништва ће бити вршено спровођење изборних резултата, оног из 1991. или 2013. године.

На дневном реду сједнице ЦИК-а БиХ налази се и тачка посвећена Приједлогу одлуке у предмету примјене члана 1.7 Изборног закона БиХ - стицање права на упис у Централни бирачки списак, као и приједлог закључка по приједлогу Алмира Шатора за поновно бројање гласачких листића.